Otvorenie obchodov, zatvorenie škôl a zákaz rodinných návštev: Toto sme nenavrhovali, vravia odborníci

TA3
10.12.2021 11:26

Pôvodné plány sa zmenili. V piatok sa otvorili obchody pre očkovaných a prekonaných. Na druhej strane sa plošne zatvorí druhý stupeň základných škôl a stredné školy. Hoci premiér Heger tvrdil, že sa bude riadiť odporúčaniami odborníkov, konzílium sa ozvalo, že tieto zmeny nenavrhovalo.

Konzílium odborníkov v piatok vydalo stanovisko, v ktorom označilo prijaté opatrenia za politické rozhodnutie, ktoré musia zdôvodniť a vysvetliť jeho autori. "Naše návrhy obsahovali motivačné zvýhodnenie očkovaných, no zároveň zohľadňovali zlú epidemickú situáciu. Za nešťastné považujeme predčasné široké otvorenie obchodov a služieb výmenou za plošné zatvorenie škôl. Toto konzílium nenavrhovalo," napísali.

Odborníci tiež tvrdia, že nenavrhovali zákaz rodinných návštev. V súčasnej situácii rozsiahleho uvoľňovania by podľa nich nebol takýto zákaz ani logický, ani vykonateľný. Pripomínajú ale, že treba byť opatrní, a to najmä v súvislosti s novým variantom omikron, ktorý môže spôsobiť ďalšiu vlnu pandémie. Ide podľa nich o hrozbu, ktorú netreba podceňovať.

"Aj preto môže byť prílišné uvoľňovanie pri našej nízkej zaočkovanosti veľmi rizikové. Pripomíname, že očkovanie je stále najúčinnejší spôsob ochrany. Na rozdiel od mnohých krajín sveta máme zatiaľ vakcínu pripravenú a dostupnú pre každého," zakončilo konzílium.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok