Briti reagujú na prešľap premiéra. Na Downing Street chcú robiť vianočnú párty

TA3 TASR
10.12.2021 10:19

Viac ako milión ľudí zareagovalo na pozvánku na parodickú vianočnú rave párty pred sídlom britských premiérov na londýnskej ulici Downing Street č. 10, odkedy sa objavila na sociálnej sieti Facebook. Informoval o tom denník Evening Standard.

Briti reagujú na prešľap premiéra. Na Downing Street chcú robiť vianočnú párty
TASR/AP

Na večierku, ktorý sa má konať 24. decembra od 18.00 h miestneho času, sa údajne nebude vyžadovať - v čase pandémie - nutné dodržiavanie rozstupov medzi ľuďmi, lebo premiér "Boris Johnson a jeho priatelia nevyžadujú žiadne rozstupy". Účastníci si na večierok môžu "pozvať, koho chcú, a priniesť si vlastné občerstvenie a pitie".

Autorom pozvánky na párty je DJ a filmár Jon Mancini, ktorý tak reagoval na údajný vianočný večierok, ktorý sa vlani na Downing Street 10 konal napriek lockdownu. Odkedy sa pozvánka na Facebooku objavila, vyše 415.000 ľudí uviedlo, že sa na nej zúčastnia, a takmer 585.000 ďalších vyjadrilo záujem o ňu.

Škandál na Downing Street

Mancinim zvolávaná párty súvisí so škandálom, ktorý na britskej politickej scéne vyvolal videozáznam zverejnený stanicou ITV News. Ten zachytáva, ako vysokopostavení zamestnanci Downing Street vlani vtipkujú o vianočnej párty, ktorá sa údajne uskutočnila v čase prísnych proticovidových obmedzení. Záznam bol vraj vyhotovený 22. decembra 2020 - štyri dni po údajnej oslave.

V dôsledku aféry vo štvrtok z postu mediálnej poradkyne vlády odstúpila bývalá Johnsonova hovorkyňa Allegra Strattonová, ktorá bola vo videu zachytená, ako odpovedá na otázku o párty v čase lockdownu na falošnej tlačovej konferencii.

Johnson sa bráni

Medzičasom sa premiér Boris Johnson ospravedlnil za kontroverzie okolo "vianočnej párty" na Downing Street. Konanie samotného večierku však poprel. "Bol som informovaný, že k žiadnemu porušeniu protiepidemických pravidiel nedošlo," povedal a dodal, že celý incident nariadil prešetriť.

Mnohí poslanci britského parlamentu vyjadrili obavy, že britská verejnosť bude v dôsledku tohto škandálu ešte menej naklonená dodržiavaniu nových pokynov týkajúcich sa prekrytia nosa a úst, práce z domu či covidpasov.

Prieskumom, ktorý vo štvrtok uskutočnila spoločnosť Savanta ComRes, sa zistilo, že približne u troch z desiatich dospelých Britov je menej pravdepodobné, že budú dodržiavať pravidlá. Rovnaký prieskum tiež zistil, že väčšina ľudí si myslí, že Johnson by mal kvôli afére odstúpiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok