Týždenník Politico zaradil Šefčoviča do zoznamu najvplyvnejších osobností Európy

TA3 TASR
9.12.2021 20:42

Podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič sa ocitol na zozname týždenníka Politico najvplyvnejších osobností Európy kvôli jeho schopnosti uzatvárať dohody a pomohla mu aj jeho osobná zaangažovanosť v Európskej aliancii pre batérie.

Uviedli to zdroje zo Šefčovičovho kabinetu. Slovenský eurokomisár figuruje na ôsmom mieste v jednej z kategórii každoročného rebríčka, pričom časopis ho označil za politika zručného v uzatváraní dohôd a riešení zložitých problémov.

Politico označil slovenského diplomata za "deal makera", teda politika schopného uzatvárať dohody, a za "hlavného poradcu" pri riešení problémov Európskej komisie. Šefčovič je najdlhšie slúžiacim komisárom, úraduje už vo štvrtom zložení exekutívy EÚ. Po odchode hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera citlivú agendu urovnávania vzťahov s Londýnom prevzal práve Šefčovič. Podľa týždenníka v náročných rozhovoroch s Britmi postupuje zmierlivejšie, hoci otvorených je ešte veľa sporných bodov. Táto misia nie je ešte ani zďaleka dokončená a Šefčovič ju bude musieť riešiť aj po novom roku.

Politico dodal, že Šefčovič má pred sebou ďalšiu rovnako náročnú agendu - ukončiť spory so Švajčiarskom a dospieť k uspokojivej dohode o vzťahoch medzi EÚ a jej štvrtým najväčším obchodným partnerom. Potom, ako sa švajčiarska strana v máji tohto roku rozhodla ukončiť sedem rokov trvajúci proces rokovaní o novej zmluvnej základni, Šefčovič bol na jeseň poverený v mene eurokomisie obnoviť tieto rokovania v snahe dospieť k čo najprijateľnejšiemu kompromisu.

Najbližšie kolo rokovaní je naplánované v januári vo švajčiarskom Davose. Týždenník v tejto súvislosti pripomenul aj jeho neúspešný pokus stať sa prezidentom SR, za úspech však označil vyjednávania, ktoré opakovane viedol s Moskvou a Kyjevom na zaistenie zimných dodávok plynu pre Ukrajinu a ktoré nakoniec viedli k uzavretiu novej dohody o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu aj po roku 2019.  

Podľa informácií z jeho kabinetu o zaradenie Šefčoviča na zoznam európskych osobností v roku 2022 rozhodlo aj jeho pôsobenie v Európskej aliancii pre batérie, ktorú pomáhal zakladať a rozvíjať. Batériová aliancia má znížiť závislosť EU od ázijských výrobcov a dodávateľov a zároveň prispieť k inovačnému úsiliu, ktoré Únii pomôže pri prechode na zelenú transformáciu, uhlíkovú neutralitu a zaručí jej konkurencieschopnosť v multimiliardovom odvetví batérií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok