Rusko vyšle do Juhoafrickej republiky svojich virológov, pomôžu skúmať variant omikron

TA3 TASR
9.12.2021 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin a prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa sa vo štvrtok počas telefonátu dohodli, že Rusko v najbližšej budúcnosti vyšle do Juhoafrickej republiky skupinu svojich lekárov, výskumníkov a tiež lekárske vybavenie.

Putin predĺžil sankcie
TASR/AP

Informoval o tom tlačový úrad Kremľa, na ktorý sa odvolala štátna tlačová agentúra TASS. "Lídri pokračovali v diskusii o spolupráci oboch krajín súvisiacej s novým koronavírusovým variantom omikron. Dosiahli dohodu o skorom vyslaní skupiny ruských virológov, epidemiológov, výskumníkov a lekárov a takisto o dodávke hygienických potrieb, epidemiologického laboratória a ďalšieho zdravotníckeho vybavenia do Juhoafrickej republiky," uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

Juhoafrický prezident vyjadril vďaku za to, že ruská strana je ochotná úzko spolupracovať v protiepidemickom boji, píše Kremeľ. Obaja prezidenti spolu telefonovali už začiatkom decembra a dohodli sa, že spoja sily v boji proti pandémii, predovšetkým proti novému variantu omikron.  

Ramaphosa vyzval v pondelok 6. decembra občanov svojej krajiny, aby sa dali zaočkovať proti covidu. Prezidentova výzva prišla v situácii, keď Juhoafrická republika bojuje s bezprecedentným nárastom prípadov spôsobených omikronom, informovala agentúra AFP.

Najstaršie dosiaľ známe dôkazy o variante omikron pochádzajú z prvej polovice novembra. Variant, po prvý raz detegovaný práve v Juhoafrickej republike a Botswane, má mimoriadne vysoký počet mutácií na tzv. hrotovom proteíne, pomocou ktorého sa spája s ľudskými bunkami. Podľa najnovších údajov vedcov je zrejme nákazlivejší než predchádzajúce varianty, ale spôsobuje menej vážny priebeh nákazy než delta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok