Pre rizikových je vakcína ochranným brnením. Deti sú chránené aj bez nej, tvrdí Šinkora

TA3
10.12.2021 07:00

Imunológ Jiří Šinkora tvrdí, že u ľudí nad šesťdesiat rokov sa riziko prelomenia imunity prudko zvyšuje. Tvrdí, že vakcína má zmysel u seniorov, nie však u detí. Podrobnejšie to vysvetlil v relácii Tak takto.

Británia ponúkne tretiu dávku vakcíny ľuďom s veľmi oslabenou imunitou
TASR/AP (ilu)

Organizmus malých detí narába s koronavírusom rovnako, ako s inými respiračnými vírusmi, vysvetlil Šinkora. "To znamená, že deti sú veľmi dobre chránené," skonštatoval. Pomoc podľa neho potrebuje iná časť populácie.

Podľa Šinkoru by sa mali očkovať tí, ktorí sú ohrození. To znamená ponúknuť mRNA vakcíny seniorom a zároveň im vysvetliť nielen výhody, ktoré im vakcína prinesie, ale aj určité minimálne riziká. Tie by sa podľa Šinkoru nemali tajiť, ani zosmiešňovať. "Oni sú ohrození, už nemajú ten štít, ale môžu si na seba vziať brnenie," vysvetlil.

"Myslím si, že predsa nemôžeme niekomu, kto chodí voliť a rozhoduje o našej budúcnosti, vziať možnosť rozhodnúť o svojej budúcnosti," vyjadril sa Šinkora s tým, že podstatné je zabrániť zahlteniu nemocníc, a to sa dá docieliť len presviedčaním.

Šinkora upozornil, že na covidových oddeleniach nemocníc končia najmä neočkovaní pacienti nad 65 rokov, ktorí navyše trpia ďalšími závažnými diagnózami. "Keď to poviem škaredo, blokujú nemocnice, pretože aj tak zomrú," povedal imunológ s tým, že spoločnosť sa usiluje "prehovoriť" prírodu, aby sa správala podľa nás, to sa však podľa neho nepodarí.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok