Čechom komplikuje dopravu husté sneženie. V jednom z krajov evidujú takmer 50 nehôd

TA3 TASR
9.12.2021 10:24

Husté sneženie na väčšine územia Českej republiky vo štvrtok ráno skomplikovalo dopravu. Polícia v Juhomoravskom kraji, kde sneží najvýdatnejšie, eviduje takmer 50 nahlásených dopravných nehôd.

kalamita sneženie doprava
SITA

Informuje o tom spravodajský server iDNES.cz. Husté sneženie hlásia i v Juhočeskom a Zlínskom kraji či na Vysočine. Snehové zrážky sa majú postupne presúvať z juhu na sever krajiny. Počas dňa má snežiť i v Olomouckom a Moravskosliezskom kraji. 

Očakáva sa, že napadne okolo 15 centimetrov nového snehu, na východe Moravy dokonca 25 centimetrov mokrého a ťažkého snehu, ktorý môže spôsobiť i lámanie stromov. Na juhu Čiech napadlo už desať centimetrov snehu, v Juhočeskom kraji je v teréne približne 170 vozidiel cestárov.

"Najintenzívnejšie to bude ráno a dopoludnia, postupne by malo sneženie zoslabnúť. Najviac snehu zrejme napadne na východe (Juhočeského) kraja," povedala Eva Plášilová z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějoviciach. V piatok sa podľa jej slov výdatnejšie sneženie neočakáva, len miestami by sa mohli vyskytnúť nejaké zrážky.

"Mnohé komunikácie blokujú nehody či uviaznuté vozidlá. Väčšina havárií a nehôd sa zaobišla bez závažných zranení," uviedla polícia ČR na Twitteri. Vodičov vyzvala, aby v prípade, že to nie je nevyhnutné, nejazdili a sledovali dopravné informácie.

Povrch väčšiny ciest je po chemickej úprave mokrý a je potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť, vyplýva z údajov zverejnených na webe Správy a údržby ciest. Prevádzkový riaditeľ Brnianskych komunikácií Jan Klištinec uviedol, že do ulíc Brna skoro ráno vyšlo všetkých 21 posypových vozidiel. Redaktorka ČT hlásila i problémy v autobusovej doprave, konkrétne na linkách v okrese Znojmo či v okolí Brna.

Problémy nastali i v hlavnom meste Praha a v Stredočeskom kraji. "Pre sneženie nie je na niekoľkých miestach v regióne možný bezpečný prejazd autobusov," napísala na Twitteri Pražská integrovaná doprava. Okrem situácie na cestách nastali v Česku problémy i u mobilných operátorov - spoločnosť T-Mobile hlási opakované výpadky 40 vysielačov vo viacerých oblastiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok