Knižné tipy pod stromček: Tieto príbehy potešia mladších, starších i náročných čitateľov

TA3/kj
9.12.2021 09:00

Nájsť si pod stromčekom príbeh, hrdinov z iného sveta či slová, ktoré zanechajú stopu, je niekedy ten najkrajší darček. Poznáte knihomoľa? Hľadáte knižku pod stromček, ale neviete akú? Máme pre vás niekoľko tipov.

Knižné tipy pod stromček: Tieto príbehy potešia mladších, starších i náročných čitateľov
Profimedia

Vybrať si z množstva titulov, ktoré ponúkajú dnešné vydavateľstvá i kníhkupectvá, je niekedy ťažké. Oslovili sme preto niekoľko knihomoľov, ktorí nielen radi čítajú, ale o tom aj píšu a svoje odporúčania i recenzie zdieľajú na Instagrame. Prečítajte si ich tipy na darček pod vianočný stromček a nechajte sa inšpirovať.

Dcéra snehu - Eowyn Ivey

Príbeh z drsného prostredia Aljašky v 20. rokoch minulého storočia odporúča Simona Bagová (@simabago), ktorú by medzi darčekmi potešil aj opätovne. "Prerozprávali ho bezdetní manželia Jack a Mabel, ktorým sa v pravidelných intervaloch zjavuje krehká Faina, dieťa zo snehu. Až postupne uveria v krásu a mágiu jej osobnosti. Bola skutočná, z mäsa a kostí? Ani po prečítaní neviem odpovedať. Bola však skutočnejšia ako desiatky iných knižných postáv. Hlboká a plastická, čo jej dodalo tajomnú iskru a šancu zaradiť sa medzi nové vianočné klasiky."

Dcéra snehu - Eowyn Ivey archív KF

Jej druhým tipom je satirická autobiografia Vinný od narodenia, v ktorej stand-up komik Trevor Noah nešetril drsným humorom.

Vinný od narodenia - Trevor Noah

"O zážitkoch z detstva sa nebál hovoriť bez prikrášlenia, čím si okamžite získal moje sympatie. Rovnako ako jeho mama Patricia, odvážna obyvateľka Juhoafrickej republiky, ktorá odmietala zapadať do vzorcov a konvencií apartheidu. Spoločne zažili mnoho zlého, čo však proti celému svetu utužilo ich nevšedný vzťah a zahrialo čitateľa pri srdci," uviedla Simona s tým, že kniha ju donútila rozmýšľať a zážitky Trevora rozprávala aj svojim priateľom.

Ľudskosť - Rutger Bregman

Zážitkom bola pre ňu aj tretia kniha, ktorú si s odstupom času chce prečítať znova. "Ľudskosť od nórskeho novinára Rutgera Bregmana dodá Vianociam trochu faktov, vďaka ktorým sa budete na svet pozerať inou optikou. Ak poznáte notoricky známe príbehy, kde sa z ľudí stávali zvieratá prevalcované sebeckými pudmi, v tejto knihe pravdepodobne nájdete dôkaz o opaku. O tom, že ľudia sú vo svojej podstate dobrí, milosrdní a štedrí. Že našou základnou črtou je ľudskosť," dodala.

O svoje tipy na knihy pod stromček sa podelila aj Barbara Leschingerová (@basalesch), ktorá vybrala aj niečo pre deti.

Hortenzia a tieň - Natalia a Lauren O’Hara

"Veršovaný príbeh s krásnymi akvarelovými ilustráciami vás prenesie do krajiny pokrytej snehom, kde sa malá Hortenzia snaží zbaviť svojho tieňa. Prenasleduje ju všade, kam sa pohne, rastie a je čoraz desivejší." Knižný debut sestier O’Harových Hortenzia a tieň je podľa nej výborným vianočným darčekom pre deti, ktoré majú rady zimné rozprávky. "Hortenzia ich vezme na cestu tajomným lesom, kde musí čeliť hrozivým nástrahám temnej noci."

Hortenzie a stín archív BL

Ak máte však doma tínedžerov, ktorí zvládnu čítať knihu v českom jazyku, Barbara rozhodne odporúča Mazel.

Mazel - Akwaeke Emezi

"Autorka Akwaeke Emezi vytvorila fantazijný svet plný metafor a odkazov na dnešnú spoločnosť. Odvážna hlavná hrdinka Džemy si získa každého čitateľa." Nemali by ste sa vraj nechať odradiť zvláštnym tvorom, ktorý vylezie z obrazu a chystá sa na lov príšer. "Ak si budete všímať každý detail, nemôže vám nič uniknúť. Young adult román Mazel považujem za knihu roka 2021."

Mazel - Akwaeke Emezi archív BL

Jej tretím tipom je niečo pre starších, čo sa však krásne bude vynímať aj v knižnici. Pod stromčekom ju neprehliadnete.

Bomba - Alcante, Laurent-Frédéric Bollée, Denis Rodier

"Pre vášnivých čitateľov je kniha najlepším vianočným darčekom. Ak máte vedľa seba fanúšika alebo fanúšičku komiksov, Bomba bude tým správnym darčekom, ktorý si rozbalia. Oceňovaný grafický román rozpráva príbeh o najväčšej zbrani hromadného ničenia – o zrode atómovej bomby. Budete sa čudovať tomu, kto stál za jej vznikom a aké škody napáchala," uviedla Barbara s tým, že Bomba je fascinujúce čítanie, ktoré nepustíte z rúk a prečítate za pár zimných večerov.

Jednu z kníh odporúčajú hneď dvaja knihomoli, ktorých sme oslovili. Tento príbeh bol pre nich totiž neobyčajným zážitkom.

Hamnet - Maggie O’Farrell

Katarína Furdeková (@kniharikaknihuska) a Ján Mackovčák (@jan_mackovcak) sa zhodli, že Hamnet zanechal stopu. "Úlomky zo života slávneho dramatika Williama Shakespeara a jeho rodiny pretavila autorka do emóciami nabitého príbehu o silných rodinných putách. Niektoré z nich, žiaľ, osud nenávratne pretrhne. V knihe sa snúbi nekonečná láska a odvaha matky s nepredstaviteľnou bolesťou po strate dieťaťa. Pod krásnou obálkou čaká okrem dojímavého príbehu známej rodiny aj autentická atmosféra anglického prostredia z konca 16. storočia," hovorí o knihe Katarína. Čo zaujalo Jána?

Hamnet archív KF

"Napriek tomu, že do konca roka zostáva ešte pár dní, toto je podľa mňa crème de la crème spomedzi kníh, ktoré tento rok vyšli. Pomalý, poetický a nádherne preložený príbeh o strate dieťaťa, ktorý vám priblíži život Shakespearovej rodiny. Nenechajte sa odradiť tým, že dej sprevádza smutná udalosť - Maggie O’Farrell vás prenesie do inej dimenzie a pripraví literárny zážitok, na ktorý tak skoro nezabudnete," dodal.

Druhý knižný tip od Kataríny poteší deti, ale aj rodičov. Skrýva v sebe mnohé detaily, ktoré môžete objavovať spoločne.

Poďme objavovať zimné Slovensko - Mária Nerádová

"Pre deti je úplne prirodzené s nadšením spoznávať svoje okolie. Podporiť ich srdečný záujem sa dá aj pomocou knihy, ktorá im priblíži významné slovenské lokality." Kniha Poďme objavovať zimné Slovensko je leporelo vhodné už pre najmenších čitateľov.

Poďme objavovať zimné Slovensko - Mária Nerádová archív KF

"Pestrofarebné strany s nádhernými ilustráciami istotne vezmú deti útokom. Šikovné ruky autorky Márie Nerádovej vytvorili jedinečné zvieracie rodinky, nad ktorými sa budú rozplývať nielen deti, ale aj dospelí. Putovanie po zimnom Slovensku je sprevádzané typickými snehovými radovánkami, a preto je kniha ideálnou voľbou do týchto dní."

Podľa Katky sú však aj knihy, ktoré čitateľa nútia zamyslieť sa viac nad vlastným príbehom. Žiť sa musí je jednou z nich.

Žiť sa musí - Frank Tallis

"Klinický psychológ Frank Tallis popisuje mnohé pálčivé problémy súčasnej generácie, ktorá sa topí v úzkostiach, depresiách, narcizme, strate indentity i prebytku informácií. Citlivo sonduje v ľudskej psychike a ukazuje ju v jasnejšom svetle. Kniha je určená do rúk náročnejšieho čitateľa." Písaná je sčasti odborne a prináša prehľad viacerých psychoterapeutických smerov.

So svojimi ďalšími knižnými tipmi sa napokon pripája aj Ján. Keď sa začítate, nebudete ich chcieť odložiť.

Listopád - Alena Mornštajnová

"Nežná revolúcia je kľúčovým momentom v našej histórii. Mnohí z nás si nedokážu ani len predstaviť, ako by spoločnosť vyzerala bez úsilia našich rodičov. Autorka vám svoju predstavu sveta, v ktorom bola revolúcia potlačená, opíše v knihe Listopád. Strany budete prevracať rýchlosťou (betlehemského) svetla a s najväčšou pravdepodobnosťou si kúpite i ostatné knihy od Aleny Mornštajnovej. Ja sám som nevedel odolať," hovorí Ján.

Listopád - Alena Mornštajnová archív JM

Kalmann - Joachim B. Schmidt

Na záver prichádza Kalmann, ktorý ponúka úvahu o živote v izolácii. "Novodobý Forrest Gump alebo absurdná detektívka? Nezistíte, kým si Kalmanna neprečítate. A verte mi, keď sa doňho raz zahryznete, už ho len tak nepustíte." Podľa Jána sa vaša myseľ z pohodlia pohovky vyparí na tajomný Island. "Nevšedného, no niečím očarujúceho Kalmanna budete dychtivo sledovať na každom kroku," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok