ROZHOVOR: Za šesť rokov sa úrad detskej ombudsmanky neposunul, kritizuje exposlankyňa Blahová

TA3/mm
8.12.2021 13:30

S Tománkovcami z Čistého dňa sa stále súdi, napriek tomu to neľutuje. Stále sa venuje ochrane detí a pred pár dňami kandidovala na post detskej komisárky, no poslanci ju do finále neposunuli. Ako Natália Blahová vníma kauzu Kataríny Hatrákovej? Bude podľa nej táto poslankyňa OĽANO alebo Anna Niku lepšou ochrankyňou práv detí ako Viera Tomanová?

Natália Blahová 1140px (TASR/Jakub Kotian)
TASR/Jakub Kotian

Kandidovali ste na post detskej ombudsmanky, no do finále ste sa nedostali. Ste z výberu poslancov sklamaná?

Nechcem to komentovať, lebo by som komentovala niečo, čo ešte nemá rezultát. Očakávame výsledky tak ako všetci.

Zarazilo vás v zákulisí niečo pri samotnej voľbe, alebo ešte predtým pri vypočutí?

Ani nie pri voľbe, ale zarazilo ma to, k čomu pri nej spelo. Že za celých šesť rokov, čo úrad komisára pre deti funguje, sa neurobili zásadné zmeny na ktoré nás upozorňovalo OSN. Napríklad odpolitizovať voľbu - to sa nestalo. 

Druhá vec je, že poslanci, ani exekutíva nestanovili nejaký kontrolný mechanizmus na dohľad na úrad, čo chcelo tiež OSN. Dôrazne nám navyše odporúčali, aby osoby, ktoré budú kandidovať na tento post, nešli priamo z politiky. Už sme tu mali pani Tomanovú... Nič z toho sa nestalo a tento úrad v nezmenenom exekutívnom rámci funguje ďalej. A opakovať sa budú tie isté chyby a z toho vyplýva čo sa deje a čo sa ešte asi bude diať.

Spomenuli ste odpolitizovanie, nakoniec do výberu poslancov, ktorý prebehne vo štvrtok, postúpili poslankyňa Katarína Hatráková a advokátka Anna Niku, ktorá priznáva, že doteraz stála len na strane len jedného z rodičov, teda nie na strane dieťaťa. Ako túto dvojicu hodnotíte

Budem to hodnotiť až na základe práce jednej z nich. Myslím si, že by sme mali počúvať OSN, ktorého výbor pre práva dieťaťa bol iniciátorom vzniku tohto úradu na Slovensku a mali by sme akceptovať ich pripomienky. Už teraz vidíme, že to dnešné nastavenie nie je správne. Zostáva dúfať, či jedna alebo druhá kandidátka, keď sa stane komisárkou, sa bude dištancovať od minulosti, od toho, ku komu tiahla a bude významným spôsobom orientovaná na práva dieťaťa. 

Ešte pre vypočutím sa v zákulisí hovorili, že ktokoľvek bude lepší ako pani Tomanová, spĺňajú obe kandidátky túto optiku?

To zase nevieme, musíme ich súdiť podľa reálnej práce a nie podľa toho čo si myslíme. Verím, že to bude lepšie. Nesmieme byť ľahostajní k tomu, čo sa na tomto úrade deje. Ak to nechceme vnímať ako vyhodené peniaze a trafiky pre vyhodených ľudí, ktorí sa tam môžu poschovávať, tak to verejnosť musí sledovať. Môžeme teraz predpovedať hocičo, ale dôležitá bude skutočnosť a to, ako prácu komisárky následne vyhodnotia aj mimovládne organizácie.

Veríte obhajobe poslankyne Hatrákovej pri obvinení zo zneužitia právomoci? Údajne konala v prospech svojho klienta, ktorý si mal vziať svoje deti z Nórska bez vedomia ich matky a zobrať ich na Slovensko. Mala zneužiť svoju poslaneckú právomoc, aby v Trenčíne na sociálnom úrade získavala citlivé informácie.

Neviem, čo sa tam stalo, mám informácie len z verejných zdrojov. Neviem posúdiť nakoľko došlo k tomuto zásahu. Vidím len to, že v odbornej obci to dosť závažným spôsobom zarezonovalo. Ostáva veriť, že ak a také niečo stalo a pani poslankyňu zvolia, že sa to nebude opakovať. Môžeme len kontrolovať to, čo sa stane. Nemám o tejto veci detailné informácie. Ak sa to stalo a pozerala za klienta do spisu, to je neprípustné porušenie etiky.

Spomínali ste odpolitizovanie voľby. Ako by to v budúcnosti mohlo vyzerať?

Už pri vypočutí som hovorila, že súčasný stav nie je vhodný. Poslanec kandidáta navrhuje, aj ho vypočuje, aj ho zároveň volí. Je to politická voľba. Mojou predstavou by mohlo byť to, keby kandidáti vzišli z návrhov mimovládok, ktoré majú akreditáciu na sociálnoprávnu ochranu detí. Tie mi mohli vygenerovať zoznam kandidátov, z ktorých by si poslanci vybrali. Alebo by ich mohla vyberať prezidentka, alebo iný ústavný činiteľ, ktorému by sa táto právomoc zverila.

Stále ste v súdnych sporoch s Tománkovcami z Čistého dňa. Spolu ide o päť žalôb, ktoré na vás podali, spolu žiadajú 90 tisíc eur. Navyše dochádza k prieťahom, naposledy som videl, že sa pojednávanie odročilo na žiadosť obhajoby protistrany, čo všetko stojí nervy a peniaze. Neľutujete to všetko čo sa okolo kauzy Čistý deň, že ste sa do toho pustili, keď teraz vidíte dôsledky, ktoré musíte znášať?

Pravdu už poznáme. Je zrejmé, že pravda bola na strane obetí a preto to nikdy nebudem považovať za zbytočné. Od začiatku som cítila, že kauza vyvolá neštandardné kroky nielen Tománkovcov, ale aj politikov. Mohla som to nechať tak ako mnohí predo mnou. Ale keby sme to robili všetci, boli by sme zbabelí, tak sa u nás nikdy nič nezmení. 

Musíme si uvedomiť, že v konečnom dôsledku vládnu ľudia a my máme tú zodpovednosť za krajinu. Áno, urobila by som to aj druhýkrát, keby sa na mňa niekto s podobnou vecou obrátil. Veď by som nemohla sama existovať, keby som vedela, že niekde má nejaké dievča problém a ja som mu nepomohla.

Budete ešte ašpirovať na nejaké verejnú funkciu?

Musela som túto kandidatúru na detského ombudsmana  skúsiť. Už predtým som bola protikandidát pani Tomanovej, takže už len z princípu kontinuity som to chcela vyskúšať. Neviem, čo bude za tri, či desať rokov, nerada by som sa k niečomu zaväzovala. Som sociálna poradkyňa, pracujem s náhradnými rodičmi, toto je moja práca v ktorej chcem pokračovať. A keď prídu životné výzvy, budem reagovať. Momentálne predo mnou nie je žiadna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok