Univerzitný vedec chcel vo Varšave odpáliť tony výbušnín

TA3, TASR, SITA
20.11.2012 13:01

Poľská polícia zabránila pripravovanému bombovému útoku na vysokých predstaviteľov krajiny. Terčom malo byť zasadnutie parlamentu, na ktorom sa zúčastnili aj premiér Donald Tusk a prezident Bronislaw Komorowski.

Univerzitný vedec chcel vo Varšave odpáliť tony výbušnín
SITA

Terčom mali byť poľské elity

Žalobcovia podľa agentúry Reuters uviedli, že vyšetrovanie zadržanej osoby sa začalo ešte 5. novembra, pričom prípadom sa bude ďalej zaoberať poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť.

"Ide o veľmi vážny prípad. Vieme, že zamýšľanými terčmi sa mali stať prezident, parlament a vláda," uviedol hovorca poľskej vlády Pawel Gras.

Vedec aj antisemita

Poliaka, ktorého dnes zadržali bezpečnostné úrady, k jeho konaniu motivovali nacionalistické a antisemitské postoje. Informoval o tom dnes úrad prokuratúry v Krakove.

"Podozrivý nie je členom politického hnutia ani strany. Tvrdí, že konal z nacionalistických, antisemitských a xenofóbnych pohnútok," uviedol podľa agentúry Reuters prokutáror Piotr Krason na mimoriadnej tlačovej konferencii. K podozreniam sa podľa obžaloby čiastočne priznal. Ide o chemika, ktorý mal pri sebe výbušné látky a zbrane.

Prokurátori uviedli, že muž je vedec, ktorý pracuje pre univerzitu v Krakove. Podľa ich údajov si zhromaždil malý arzenál s výbušninami, pištoľami a detonátormi a snažil sa naverbovať ďalších, aby mu pomohli.

Chcel kopírovať Breivika

Videozáznam nájdený u podozrivého dokazuje, že dokonca uskutočnil skúšobný výbuch, ktorý zanechal v zemi veľký kráter. Poľská televízia citovala zdroje blízke vyšetrovaniu, na základe ktorých muž chcel kopírovať metódy Andersa Behringa Breivika, ktorý pri bombovom a streleckom útoku v Nórsku pozabíjal 77 ľudí a zastával ultrapravicové názory.

"Uskutočnil obhliadku okolia Sejmu (parlamentu). Táto budova bola cieľom jeho útoku. Zbieral výbušniny a materiál na detonáciu," povedal Krasoň. Údajne chcel odpáliť auto so štyrmi tonami výbušnín.

Poľsko vo svojej modernej histórii nezažilo žiadny vážny útok militanta. "Tento prípad vyzerá byť vážny," uviedol hovorca vlády Pawel Graš pre rozhlasovú stanicu TOK FM radio.

Budova sejmu vo Varšave

ppp.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok