Bielorusko zakáže dovoz potravín z EÚ, na zozname sú aj kriticky dôležité tovary

TA3 TASR
8.12.2021 10:58

Bieloruská vláda zakáže dovoz potravín z Európskej únie a ďalších štátov. Embargo bude platiť od 1. januára. Ide o odvetu voči krajinám, ktoré prijali sankcie proti Lukašenkovmu režimu. Zoznam odvetných opatrení nemusí byť konečný.

Bieloruský minister obchodu Uladzimir Kaltovič spresnil, že pôjde o viac než 20 skupín potravín vrátane tých, ktoré sa bežne predávajú v obchodoch. Informovala o tom tlačová agentúra Belta.

Zoznam sa môže rozšíriť

Zákaz dovozu sa vzťahuje na množstvo tovaru z Európskej únie a jej členských štátov, USA, Kanady, Nórska, Albánska, Islandu, Severného Macedónska, Británie, Čiernej Hory a Švajčiarska. Zoznam obsahuje hovädzie a bravčové mäso, údeniny, živočíšne oleje, mlieko a mliečne výrobky (s niektorými výnimkami), zeleninu, ovocie, cukrovinky či soľ. Bielorusko avizuje, že v prípade ďalších sankcií zoznam rozšíri.

"Keďže na tomto zozname sú aj kriticky dôležité tovary, vytvoria sa kompenzačné mechanizmy na preorientovanie dodávateľov na iné krajiny alebo dovoz takéhoto tovaru zo spriatelených krajín," uviedol Kaltovič. Dodal, že embargo sa nebude týkať napríklad tovarov používaných v medicíne či detskej výživy.

Od januára do septembra 2021 doviezlo Bielorusko zo zahraničia potraviny a potravinové komodity v hodnote približne dvoch miliárd eur. Bieloruské embargo by malo podľa ministra zasiahnuť približne štvrtinu tohto objemu.

Sankcie proti Minsku prijali západné krajiny v reakcii na migračnú krízu na hraniciach EÚ, ktorú podľa nich bieloruský režim aktívne podnecuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok