Pôrodná asistentka v Rakúsku: Pacientov názor sa tu rešpektuje, má právo nesúhlasiť s lekárom

TA3-kf
8.12.2021 16:30

Zuzana od roku 2005 pracuje ako pôrodná asistentka v Rakúsku. Do zahraničia odišla pracovať po 20 rokoch skúseností na Slovensku, kde by sa už z viacerých dôvodov robiť nevrátila. Povedala nám tiež, aké najväčšie rozdiely vníma a ako sa musela v práci prispôsobiť pandémii covidu.

Pôrodná asistentka v Rakúsku: Pacientov názor sa tu rešpektuje, má právo nesúhlasiť s lekárom
ČTK

Zdravotnícki pracovníci to majú v tomto období naozaj ťažké. Vo svojej práci sa musia potýkať nielen s extrémnou pracovnou vyťaženosťou, ale aj s nevôľou a agresiou pacientov, ktorí ich verbálne či dokonca fyzicky napádajú. AG a PCR testovanie či očkovanie si na Slovensku vyžiadalo už veľmi veľa kritických ohlasov, často smerovaných práve na zdravotníkov, ktorí si len plnia svoje základné pracovné povinnosti. Momentálne je situácia na Slovensku kritická, ochoreniu do dnešného dňa podľahlo vyše 15 tisíc ľudí. Koncom novembra začalo číslo úmrtí v súvislosti s covidom stúpať a v uplynulých dňoch si vyžiadal aj 100 ľudí denne. 

V susednom Rakúsku je od 22. novembra zavedený trojtýždňový plošný lockdown. Od 12. decembra skončí pre zaočkovaných ľudí, naďalej však bude platiť pre tých, ktorí vakcínu nedostali. V Rakúsku, ktoré má o 3,5 milióna viac obyvateľov ako Slovensko, si pandémia koronavísu doposiaľ vyžiadala 12,979 obetí. Krajina momentálne eviduje pokles nových prípadov nákazy a po prvýkát za takmer štyri týždne je počet potvrdených aktívnych prípadov infekcie nižší ako 100.000.

V štatistikách o covide sa od seba ako susedné krajiny výrazne líšime. Aký je ešte medzi Rakúskom a Slovenskom rozdiel? Oslovili sme pôrodnú asistentku Zuzanu, ktorá v zdravotníctve pôsobí od roku 1985. Najprv začala pracovať ako detská sestra, neskôr ako pôrodná asistentka. Za prácou do Rakúska odišla v roku 2005 a svoje rozhodnutie neľutuje. V krátkom rozhovore nám ozrejmila, ako situáciu zvláda a v čom sa jej práca líši od skúseností na Slovensku. 

Podľa Vášho osobného názoru, aký je najvýraznejší rozdiel v poskytovanej starostlivosti medzi slovenským a rakúskym zdravotníctvom?

Najvýraznejší rozdiel je v komunikácii medzi pacientom a lekárom alebo zdravotným pracovníkom. Pacientovi sa dôkladne vysvetlí každý úkon a ak s ním nesúhlasí, jeho rozhodnutie sa rešpektuje. Pacient má právo odmietnuť terapiu, samozrejme najprv musí podpísať reverz. Niežeby na Slovensku pacient toto právo nemal, ale tu sa stále na lekárov pozerá ako na "bohov" v bielom plášti a nie každý má odvahu povedať lekárovi nie a nie všetci lekári to "nie" dokážu akceptovať.

Ako Vás pred rokom a pol zasiahol covid, akú najväčšiu zmenu ste pocítili vo svojej práci?

Covid sa nás samozrejme dotkol, aj keď tým, že robím na pôrodnici, tak to nebolo také dramatické. Skôr boli obmedzené naše pacientky, tým, že boli obmedzené návštevy. Musíme dodržiavať hygienické štandardy, pravidelne sa testovať. Stres pociťujeme najmä v prípade, ak máme pozitívnu rodičku, čo býva našťastie zriedka. Keď príde pacientka na kontrolu do ambulancie, tak musí mať negatívny PCR test. Keď príde na pôrod, tak ju testujeme pri príjme PCR testom. Na návštevu môžu tiež prísť iba očkovaní a prekonaní.

Pociťujete v tomto období väčšiu pracovnú vyťaženosť v porovnaní s obdobím pred pandémiou?

Väčšiu pracovnú vyťaženosť pociťujem iba ak mám pozitívnu rodičku. Je to aj tým, že pri pôrode nemajú ženy respirátor a aj keď mám ochranný odev, tak predsa len dýchanie počas pôrodu je výrazne intenzívnejšie a tým pádom je riziko nákazy väčšie.

Z Vašich vlastných skúseností, čo najdôležitejšie by malo Slovensko zmeniť v rámci zdravotníckej starostlivosti?

Čo by sa malo zmeniť? Je toho určite veľa a ja si neviem predstaviť v akých podmienkach teraz pracujú, keď je ich nedostatok a miesto ocenenia - či už finančného alebo spoločenského - musia ešte bojovať s nevďakom a agresiou. 

Vrátili by ste sa po Vašich skúsenostiach niekedy pracovať naspäť na Slovensko?

Na Slovensko by som sa do zdravotníctva určite nevrátila, hlavne kvôli diametrálne rozdielnemu postaveniu pôrodnej asistentky. Pôrodná asistentka v Rakúsku pracuje samostatne, má väčšie kompetencie. Fyziologický pôrod je v jej rukách, s lekárom len konzultuje. Lekár je pri pôrode prítomný, ale zasahuje len ak sa vyskytnú komplikácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok