Čile schválilo manželstvá pre osoby s rovnakým pohlavím. Ide o ďalší krok vpred, tvrdí tamojšia ministerka

TA3 TASR
8.12.2021 07:09

Obe komory čilského Kongresu schválili v utorok veľkou väčšinou hlasov manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Zákon ešte musí podpísať prezident tejto tradične katolíckej krajiny Sebastián Piera, ktorý prisľúbil, že tak urobí.

gay gayovia pride lesby lesbicky duhovy pride LGBT homosexual homosexuali ilu (SITA)
SITA

Informovala agentúra Reuters. "Dnes je historický deň, naša krajina schválila manželstvá osôb rovnakého pohlavia, vzhľadom na spravodlivosť a rovnosť ide o ďalší krok vpred," povedala po hlasovaní tamojšia ministerka sociálnych vecí Karla Rubilarová.

Hlasovanie zákonodarcov tak bolo vrcholom procesu, ktorý sa začal v roku 2017, keď bol predstavený prvý návrh tohto zákona, za ktorým stála vtedajšia prezidentka Michelle Bacheletová. Čile sa tak pripojí k vyše 20 krajinám sveta, kde je sobášenie homosexuálnych párov legálne - a to vrátane latinskoamerických krajín ako Argentína, Brazília, Kolumbia, Kostarika a Uruguaj.

Ako uvádza Reuters, civilné zväzky osôb rovnakého pohlavia sú v Čile povolené od roku 2015, avšak homosexuálne páry v rámci nich nemajú rovnaké práva, ako po uzavretí manželstva - nemali totiž napríklad právo na adopciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok