FOTO: Ako postupovať pri nahlasovaní korupcie? Rezort vnútra spúšťa protikorupčnú kampaň

TA3 TASR
7.12.2021 12:19

Protikorupčné princípy a rady, ako postupovať pri nahlasovaní korupcie, pripomína nová celoslovenská kampaň Ministerstva vnútra SR. Určená je zamestnancom, ale aj klientom okresných úradov.

TK Ministerstva vnútra SR - kampaň Protikorupčné desatoro
TA3 / David Duducz

Riaditeľ odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR Jozef Halcin o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii. "Na okresné úrady každoročne prichádza 1,5 milióna návštev, to je obrovské množstvo návštev, ktoré môžeme vhodným spôsobom informovať o nastavených protikorupčných opatreniach ministerstva vnútra,“ priblížil Halcin. Poukázal na zodpovednosť rezortu vnútra, ktorý má viac ako 40-tisíc zamestnancov, pri budovaní firemnej kultúry, ale aj kvalitnejšieho celospoločenského prostredia bez korupcie.

Kampaň upriamuje pozornosť na desať princípov v boji proti korupcii, ako sú zodpovednosť, zákonnosť, etickosť, profesionálnosť, dôslednosť, otvorenosť, transparentnosť, nepodplatiteľnosť, nestrannosť a poctivosť. 

Pripomínať ich budú informačné letáky, ale aj brožúrky dostupné u supervízorov na všetkých okresných úradoch. Informačný materiál vysvetľuje tiež, čo je korupcia, a obsahuje kontakty na organizácie, na ktoré sa možno obrátiť. Ako pripomenul Halcin, k dispozícii je aj 16 kancelárií pre obete trestných činov.

Jedným z cieľov kampane je podľa Halcina ubezpečiť všetkých zamestnancov, že rezort vnútra má mechanizmy, akým spôsobom môžu oznamovať protispoločenskú činnosť vrátane korupčných trestných činov, a zároveň, že SR má systém na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. 

„Ministerstvo vnútra a odbor prevencie kriminality vypracoval usmernenia pre jednotlivých zamestnancov, ako postupovať,“ načrtol. Partnermi kampane sú Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, Národná kriminálna agentúra a Úrad inšpekčnej služby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok