Ukrajinská armáda dokáže odraziť akýkoľvek ruský útok, vyhlásil Zelenskyj

TA3 TASR
6.12.2021 23:18

Ukrajinské ozbrojené zložky dokážu odraziť akýkoľvek ruský útok. V pondelok to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, keď si v krajine pripomenuli národný deň armády, počas ktorého ukrajinská armáda vystavila americké obrnené vozidlá a hliadkovacie lode.

Pokus o vraždu poradcu ukrajinského prezidenta bol zrejme politicky motivovaný
TASR/AP

Píše o tom agentúra Reuters. "Príslušníci ozbrojených síl Ukrajiny naďalej plnia svoju najdôležitejšiu misiu – ochranu slobody a suverenity krajiny pred ruskou agresiou... Ukrajinská armáda si je istá svojou silou a je schopná prekaziť akékoľvek plány nepriateľa na dobytie," uviedol Zelenskyj vo vyhlásení. 

Viacero ukrajinských miest si v pondelok pripomenulo 30. výročie založenia nezávislej ukrajinskej armády, ktorá vznikla po tom, ako Ukrajina získala v roku 1991 nezávislosť od Sovietskeho zväzu.

Zelenskyj v pondelok navštívil frontovú líniu v Doneckej oblasti a mesto Charkov na východe Ukrajiny, ktoré je tradične centrom výroby zbraní. Pripomenul si tam dodávku tankov, obrnených vozidiel a iného vojenského vybavenia, ktoré bolo vyrobené v závodoch v Charkove.

Zelenskyj okrem toho spomenul, ako sa Ukrajine podarilo vyzbrojiť aj s pomocou svojich spojencov z NATO. Ukrajina, ktorá požiadala o vstup do Európskej únie a NATO, totiž dostala niekoľko protitankových striel Javelin od USA, drony od Turecka a podpísala tiež dohodu s Britániou o stavbe lodí a vybudovaní novej námornej základne na južnom pobreží Ukrajiny, pripomína Reuters.

Ozbrojené vozidlá zo Spojených štátov amerických vystavili v pondelok napríklad v mestách Kyjev, Ľvov alebo v prístavnom meste Odesa, kde sa tiež konala ceremónia odovzdania dvoch hliadkovacích lodí, ktoré prednedávnom dodali Ukrajine USA.

Washington a Kyjev obviňujú Rusko z toho, že v blízkosti ukrajinských hraníc nahromadilo desaťtisíce vojakov a v nasledujúcich mesiacoch plánuje inváziu na Ukrajinu. Rusko však tieto tvrdenia odmieta.

Americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin v utorok absolvujú summit prostredníctvom videokonferencie, počas ktorého budú hovoriť okrem iného aj o napätí v súvislosti s Ukrajinou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok