Nič pre Slovákov. Islanďania vykúpili pivo z konzervovaného hrášku a červenej kapusty

TA3 ČTK
11.12.2021 08:00

Len pár hodín po uvedení na trh sa na Islande vypredalo pivo uvarené z konzervovaného hrášku a nakladanej červenej kapusty, ktoré sa perfektne hodí k vianočným sviatkom a Silvestru na ostrove v Atlantiku.

DOKONČI: Nič pre Slovákov. Islanďania vypredali pivo z hrášku a červenej kapusty
TASR/AP (ilu)

Píše o tom agentúra AFP. Receptúra penivého moku s názvom Ora jólabjór z malého pivovaru v Rejkjavíku sa totiž opiera o dve základné islandské ingrediencie, ktoré sa tradične podávajú na Štedrý večer k hlavnému chodu v podobe údeného jahňacieho stehna so zemiakmi.

Pivo z rias i podstavca vianočného stromčeka

Pivo z hrášku a kapusty so silou 5,2 stupňa je najnovším plodom bohatej predstavivosti Valgeira Valgeirssona, hlavného sládka spoločnosti RVK Brewing. Ten sa už vyznamenal pivami uvarenými z rias, podstavca vianočného stromčeka alebo dokonca aj zo sušených rýb. "To bolo divné," priznáva 41-ročný Islanďan s bradou vo farbe soli a korenia.

V priebehu rôznych fáz prípravy nového piva sa kapusta a hrach miesili okrem iného s jačmenným sladom, chmelom a klinčekmi. V malom pivovare, kde sa za rok uvarí maximálne 50-tisíc litrov piva, čo je skromná dávka v porovnaní s oceánmi piva z pivovarov svetových gigantov, vyrobili už dve várky po 6000 a potom 12-tisíc tretinkových plechoviek, teda celkovo 6000 litrov. Prvá várka, ktorá sa predávala iba na internete, samozrejme, prostredníctvom štátneho podniku, ktorý má na ostrove monopol na predaj alkoholu, sa vypredala za šesť hodín.

Súčasť vianočnej symboliky

Všetko sa zrodilo z improvizovaného nápadu pred pol rokom. "Výzva bola to, čo som vtedy hľadal," hovorí Valgeirsson. Spojil sa s popredným výrobcom potravín v krajine, značkou Ora, ktorá predáva konzervy vianočnej zeleniny. Dané spojenie síce neznie zrovna lákavo, ale pre Islanďanov ide o súčasť vianočnej symboliky, pochádzajúcej z čias, kedy bolo ťažké zohnať čerstvé výrobky, a to obzvlášť v zime. Či už sa zdá byť myšlienka geniálna, alebo odpudivá, miestni sú každopádne zvedaví, a chcú takéto vianočné pivo ochutnať.

"Prekvapilo ma, aké je to dobré a príjemné v porovnaní s chvíľou, kedy vidíme, ako v pivovare sypú hrášok a červenú kapustu," uviedol politický analytik Hédinn Unnsteinsson, ktorý si však v pive všíma i veľmi nápadnej vône zeleniny. "Očakával som výraznejšiu chuť surovín," hovorí naopak Níels Bjarki Finsen, ktorý dané pivo prirovnal k jantárovo sfarbenému anglickému pivu "bitter", ktoré patrí k pivnému šýlu pale ale. "Dúfam, že budúci rok budeme mať pivo z tresčej pečene!" zažartoval Thorsteinn Tómas Broddason.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok