Mohli sa hrať s rovesníkmi, no ochoreli. Štáb TA3 nakrúcal na detskom covid oddelení

TA3
6.12.2021 19:10

Na infekčnej klinike na bratislavských Kramároch majú hospitalizovaných viac detí, ako to bolo počas prvej a druhej vlny pandémie. Lekári si to vysvetľujú infekčnejším Delta variantom vírusu. Personál kliniky lieči nielen staršie deti, ktoré sa nakazili, ale aj bábätká. Na covid oddelení nakrúcal redaktor TA3 Jožo Šivák.

„V tretej vlne to vyzerá, že tých nakazených detí bude najviac,“ porovnala výskyt nakazených detí počas pandémie primárka detského oddelenia Infekčnej kliniky Soňa Gabrišková. Vysvetlila, na ktorých poschodiach ležia detskí pacienti s koronavírusom.

S deťmi sú hospitalizovaní aj ich rodinní príslušníci. Nevedia, kedy a kde sa nakazili. „Odniekiaľ som doniesol covid. Neviem, odkiaľ,“ povedal pacient hospitalizovaný s dcérou. Najpravdepodobnejšie to podľa nich bolo v práci alebo v škole. „Myslíme si, že dcéra sa nakazila v škole. Bolo jej zle ako prvej,“ priblížila pacientka hospitalizovaná s vnukom.

Deti do nemocnice priviedli najmä pre zhoršený zdravotný stav. „Keby neboli choré, tak by zostali doma. Rodinní príslušníci prišli kvôli kojencom a deťom, o ktoré sa doma báli. Mali totiž teploty, hnačky aj astmatické záchvaty,“ vysvetlila primárka Soňa Gabrišková.

Všetci rodinní príslušníci chorých detí boli zaočkovaní. Domnievajú sa, že aj preto nemali vážny priebeh ochorenia. „Chvalabohu, že sme zaočkovaní, pretože sme mohli omnoho horšie dopadnúť,“ povedala jedna z pacientiek. 

V tretej vlne lekári zaznamenali trend, ktorý ukazuje, že sa od seba nakazia koronavírusom aj celé rodiny. Prvý prípad domov najčastejšie prinášajú deti zo škôl alebo škôlok, ale taktiež aj rodičia z práce. „Anamnesticky sledujeme, že celé rodiny sú choré,“ priblížila primárka oddelenia.

Čas v nemocnici si krátia hospitalizovaní rodinní príslušníci s deťmi vďaka notebookom, rozprávkam a hračkám. Aj vďaka samotnému oddeleniu, na stenách ktorého sú detské maľby, sa najmenším tento čas trávi lepšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok