Monoklonálne protilátky využívajú aj v Trenčianskom kraji. Komu je liečba určená?

TA3 TASR
6.12.2021 12:29

Monoklonálne protilátky na liečbu ochorenia Covid-19 podávajú pacientom všetky tri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja – myjavská, považskobystrická a prievidzská. Informovala o tom hovorkyňa kraja Lenka Kukučková.

Nové čísla
TASR/AP

„Cieľom je zabrániť úmrtiu alebo hospitalizácii, v indikovaných prípadoch je možné podať túto liečbu aj hospitalizovaným pacientom. Monoklonálne protilátky sa podávajú ambulantnou formou vo forme jednorazovej infúzie po predchádzajúcom telefonickom objednaní v priestoroch na to vyhradených (infúzny covidový stacionár alebo ambulancia),“ uviedla hovorkyňa.

Liečba je podľa nej indikovaná u pacientov s vysokým rizikom ťažkého priebehu ochorenia, ktorí majú potvrdené ochorenie Covid-19 metódou RT-PCR alebo LAMP, prípadne prostredníctvom rýchlej PCR diagnostiky.

Manažment pacienta s indikáciou na podanie monoklonálnych protilátok a objednávanie pacienta zabezpečuje lekár. Liek môže indikovať lekár v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo, pediatria alebo lekár so špecializáciou v inom špecializačnom odbore ako všeobecné lekárstvo. Ako dodala, okrem troch krajských nemocníc používajú liečbu monoklonálnymi protilátkami aj Fakultná nemocnica Trenčín a nemocnice v Partizánskom a Ilave.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok