Lockdown prudko znížil záujem o očkovanie, analytici kritizujú Konzílium odborníkov

TA3
6.12.2021 12:19

Lockdown už na Slovensku platí viac než 10 dní. Kým nemocnice zažívajú rekordný nápor, v očkovacích centrách je situácia opačná. Analytici projektu Dáta bez pátosu upozorňujú, že pokles záujmu o očkovanie s lockdownom priamo súvisí.

Nové čísla
TASR/Lukáš Grinaj

"Ak by sa hľadal presne dátum toho pádu krivky čakateľov v čakárni, tak treba odpočítať asi 10 dní," píšu analytici. Zároveň zverejnili údaje, podľa ktorých pred lockdownom dosahoval počet záujemcov o očkovanie v čakárni úroveň takmer 8-tisíc registrovaných. Následne krivka prudko klesla na hodnotu necelých 2-tisíc.

"Pokračovať v tom, čo nefunguje, je nezmysel," zdôrazňujú Dáta bez pátosu s tým, že Konzíliu odborníkov ani vláde sa nepodarilo zvýšiť záujem o prvú dávku, hoci tvrdia čosi iné. "Vidieť však vyšší záujem o prvú dávku vakcíny. Podľa údajov ministerstva ich v 46. týždni bolo podaných vyše 50-tisíc," citujú analytici zo zasadnutia Konzília.

"Vidno pravý opak," upozorňujú. "Od lockdownu vidieť pokles záujmu o I. dávku a v 48 týždni budeme vďační za zotrvanie záujmu, ale pravdepodobne bude pokles," uvádzjú v statuse. Konzílium odborníkov upozorňujú, že je potrebné pracovať s aktuálnymi dátami a nie s "prianiami". 

"Po 2 dňoch zasadania skupinky ľudí, ktorí si hovoria konzílium a nie je medzi nimi ani jeden sociológ, psychológ, psychiater, dátový analytik, matematik alebo ekonóm sme sa útržkovite dozvedeli pár výrokov. Žiadne surové, ale ani spracované dáta, žiadna tabuľka, žiaden graf, nič. Kecov už bolo ale dosť. Nie sme ovce a zaslúžime si slušne prezentované zistenia, závery a odporúčania," kritizujú Dáta bez pátosu.

Konzílium odborníkov v nedeľu navrhlo predĺžiť lockdown do 16. decembra, odporučilo aj zvýšiť intenzitu kontrol zákazu vychádzania. Odborníci navrhli tiež nové opatrenie, ktorým je zavedenie režimu OTP vo vlakoch a na diaľkových autobusových linkách. Zníženie mobility je podľa Konzília odborníkov najúčinnejším krátkodobým nástrojom na spomalenie šírenia covidu.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok