Štát investoval do kultúry milióny eur. Podľa Hegera môžu ľudia pomôcť aj tým, že sa zaočkujú

TA3 TASR
6.12.2021 11:36

Od začiatku pandémie spustilo ministerstvo kultúry štyri výzvy, ktorými podľa ministerky Natálie Milanovej pomohli mnohým najmä v tom, aby neboli nútení odísť. Podľa Eduarda Hegera štát do kultúry investoval milióny eur, ľudia môžu pomôcť vraj aj tým, že zvýšia zaočkovanosť.

"Núdzový stav má silný dopad na kultúru. Pre našu vládu je dôležitá, chceme to deklarovať aj na číslach," uviedol premiér Eduard Heger s tým, že od začiatku pandémie sa do kultúry investovalo 111 miliónov eur. "Cieľom je kultúre znovu otvoriť dvere," dodal.

Podľa Hegera sa kultúre otvoria dvere aj vtedy, keď budeme mať dostatočne zaočkované obyvateľstvo. Ministerka kultúry Natália Milanová prezentovala štyri výzvy. Podľa nej boli adresné a úzko cielené na ľudí, ktorí v kultúre pracujú. "Zámerom bolo, aby neboli nútení odísť," uviedla. "Náš koronatím urobil kus práce, máme tu tretiu vlnu, je pre nás dôležité, aby sme aj touto injekciou dokázali kultúre pomôcť."

Ministerka kultúry dodala, že v rámci doteraz ostatnej realizovanej podpornej schémy určenej pre tzv. jednoosobové s. r. o. v oblasti KKP sa vyčlenilo 15.684.982 eur pre 433 subjektov. "Peniaze, ktoré sme vyplatili, nie sú len pomocou na zvládnutie negatívneho dosahu pandémie, sú to prostriedky, ktoré majú pomôcť reštartovať subjektom ich činnosť," zdôraznila ministerka.

Pavol Smolka z Hudobnej únie Slovenska, ktorá spolupracovala s koronatímom ministerstva kultúry na sformulovaní a podmienkach nielen ostatnej dotačnej výzvy, ocenil spoluprácu s rezortom i koncentrovanie schém pomoci pre oblasť KKP pod gesciu rezortu kultúry.

Ostatnú dotačnú výzvu zameranú na skupinu obchodných spoločností, tzv. jednoosobové s. r. o., spustilo ministerstvo na konci septembra. Oprávnenými žiadateľmi boli okrem právnických osôb s jediným spoločníkom tiež mikropodniky s maximálnym počtom deväť zamestnancov a ročným obratom do dvoch miliónov eur a takisto malé podniky s najviac 49 zamestnancami a ročným obratom do desiatich miliónov eur. V roku 2020 museli zaznamenať minimálne 30-percentný pokles tržieb v porovnaní s rokom 2019.

Dotácie môžu žiadatelia použiť na bežné výdavky v období od 1. januára 2021 do 31. marca 2022, takisto môžu byť použité na splatenie úverov a pôžičiek, ktoré si museli subjekty požičať „na prežitie“. Rovnako z dotácie môžu byť použité peniaze aj na výplatu odmeny pre konateľa, najviac 50 percent dotácie.

Celú tlačovú besedu si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok