Lockdown nemocniciam zatiaľ nepomohol. Na ventilácii končia mladí ľudia, často športovci

TA3
6.12.2021 11:28

Nemocnice denne prijmú priemerne 375 pacientov s koronavírusom. Je to o vyše šesť percent viac ako pred týždňom. Počet pacientov, ktorí každý deň končia v nemocniciach, je rekordný. Navyše, ide o oveľa mladších pacientov než predtým, potvrdil prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby Matej Polák.

Ilustračný záber
TA3 / David Duducz

Sami nedojdú ani na WC

Polák zhodnotil, že od zavedenia lockdownu sa situácia z pohľadu záchranky zmenila, ale inak, než by sa čakalo. Poukázal na to, že pohybu po cestách, dopravných nehôd a pracovných úrazov je možno menej. V covidových oddeleniach však úľavu necítiť. "Ak niekto očakával, že za dva týždne sa zásadne zníži počet pacientov s covidom, pri ktorých musíme zasahovať, tak sa mýli," zdôraznil Polák s tým, že počet pacientov, ktorí každý deň končia v nemocniciach, je rekordný.

Polák upozornil, že títo ľudia sa do nemocníc už sami nedostanú. "Sú to ľudia, ktorí už natoľko nevedia dýchať, že sa doma nevedia presunúť ani na záchod," priblížil.

Pár dní nestačí

Na to, aby sa prejavili účinky lockdownu, nestačí pár dní. Polák vysvetlil, že inkubačná doba covidu je päť až sedem dní. "Momentálne do nemocníc začíname voziť ľudí, ktorí sa nakazili na začiatku lockdownu. Sedem dní trvá, kým sa prejavia príznaky. Kým sa stav pacienta zhorší natoľko, že pôjde do nemocnice, od nakazenia prejde desať, niekedy aj 14 dní." 

V tretej vlne je zjavný aj rozdiel v zložení pacientov, ktorí skončili v nemocnici s ťažkým priebehom ochorenia. "Kým v jarnej vlne covidu to boli najmä šesťdesiatnici a sedemdesiatnici, teraz je veľmi vysoké zastúpenie štyridsiatnikov, päťdesiatnikov, ktorí sú inak zdraví, často športujú, bez pridružených ochorení. A títo ľudia vo veľmi zlom stave končia v nemocnici," povedal prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby. Doplnil, že lekári tak medzi pacientmi na pľúcnej ventilácii vidia ľudí svojho veku, čo je psychicky náročné.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok