Aktivistky v Kábule sa domáhajú o dodržiavanie práv žien. Žiadajú o prístup k vzdelaniu či zamestnaniu

TA3 TASR
5.12.2021 22:42

Ženské aktivistky v afganskej metropole Kábul v nedeľu vyhlásili, že budú pokračovať v boji za svoje práva na vzdelanie, zamestnanie a účasť v politickom i spoločenskom živote v Afganistane.

migranti
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AP. Aktivistky zároveň upozornili, že nedávny dekrét zakazujúci nútené sobáše, ktorý v piatok vydalo vládne islamistické hnutie Taliban, nestačí na vyriešenie otázky práv žien v krajine. Nová vláda Talibanu by mala umožniť ženám prístup k vzdelaniu a zamestnaniu, uviedla aktivistka Farída Akbáríová. V súčasnosti je v Afganistane vzdelávanie na úrovni stredných a vyšších škôl zakázané a väčšina žien má zákaz pracovať.

Piatkový dekrét o nútených manželstvách nebude mať podľa Akbáríovej takmer žiadny osobitný prínos pre ženy žijúce v mestách, kde sú takéto praktiky zriedkavejšie.

"Pre nás je neprijateľné vydať sa, jesť a zostať doma," povedala reportérom. "Chceme svoju rolu v politike, ekonomike, pracovné miesta, vzdelanie a spoločenské aktivity, kde nás nemôžu obmedzovať," dodala.

Dekrét Talibanu hovorí, že "muži i ženy by mali byť rovnocenní" a "nikto nemôže nútiť ženy k vydaju nátlakom alebo donútením", píše AP. V dekréte sa tiež uvádza, že ženy majú právo dediť a vdova sa môže vydať za muža, ktorého si vyberie, 17 týždňov po smrti svojho manžela.

Nútené sobáše sa v chudobnej, konzervatívnej krajine stali čoraz častejšími, keďže vnútorne vysídlení obyvatelia vydávajú mladé dcéry výmenou za cenu za nevestu, ktorú môžu použiť na zaplatenie dlhov či obživu svojich rodín, píše AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok