Nová česká vláda na to ide inak. Plánované povinné očkovanie chce zrušiť

TA3 TASR
5.12.2021 16:13

Nová česká vláda ide opačnou cestou ako my a chce zrušiť navrhované povinné očkovanie ľudí nad 60 rokov. Povedal to v nedeľu kandidát na post ministra práce a sociálnych vecí Marian Jurečka v diskusnej relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca.

Minister zdravotníctva v demisii Adam Vojtěch v piatok 3. decembra oznámil, že vyhláška o povinnom očkovaní by mala vyjsť v priebehu budúceho týždňa po tom, ako ju v pondelok znova prerokuje končiaca vláda.

"Budúci minister zdravotníctva v tejto podobe vyhlášku zruší, nemôžeme s ňou súhlasiť," povedal Jurečka. Vláda podľa neho nevyčerpala kroky, ktorými by nezaočkovaných ľudí motivovala.

"V sociálnych službách je povinné očkovanie proti žltačke a to proti covidu je teraz neprijateľné, čo nedáva zmysel," povedala odchádzajúca ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová. Takmer 200-tisíc ľudí pracujúcich v sociálnych službách je podľa nej potrebné zaočkovať, pretože je to jediná fungujúca cesta zo súčasnej krízy, píše český spravodajský server ČT24.

"Povinné očkovanie pre časť populácie na základe veku zavádzať nebudeme," povedal Jurečka a dodal, že vo veci očkovania vybraných profesií chce nová vláda vypočuť zástupcov odborových organizácií, ktoré povinné očkovanie podporia. Maláčová sa neobáva, že zavedenie povinného očkovania povedie k odlivu pracovníkov, píše spravodajský server Novinky.cz.

V návrhu vyhlášky odchádzajúcej vlády sú v spojitosti s povinným očkovaním okrem seniorov nad 60 rokov uvedení aj policajti, vojaci, hasiči, zdravotníci, sociálni pracovníci i študenti medicíny a sociálnych odborov, ktorí majú prax v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach. Povinne zaočkovať by sa mali dať do 1. marca budúceho roka, inak by im hrozila pokuta až 10-tisíc českých korún (394 eur).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok