Západ odsudzuje Taliban za popravy bez súdneho procesu

TA3 TASR
5.12.2021 10:26

Spojené štáty a ďalšie západné krajiny a spojenci v sobotu odsúdili afganské militantné islamistické hnutie Taliban za mimosúdne popravy bývalých členov afganských bezpečnostných síl, o ktorých informovali ľudskoprávne organizácie.

"Sme hlboko znepokojení správami o popravách bez súdneho procesu a nútených zmiznutiach bývalých členov afganských bezpečnostných síl, ako ich zdokumentovala Human Rights Watch a ďalšie organizácie," uvádza sa vo vyhlásení Spojených štátov, Európskej únie, Austrálie, Veľkej Británie, Japonska a ďalších krajín, ktoré zverejnilo ministerstvo zahraničných vecí USA.

"Zdôrazňujeme, že tieto činy predstavujú vážne porušovanie ľudských práv a sú v rozpore s ohlásenou amnestiou Talibanu," uviedla skupina národov a vyzvala nových vládcov Afganistanu, aby zabezpečili presadzovanie a dodržiavanie amnestie v celej krajine aj vo svojich radoch.

Začiatkom tohto týždňa ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch zverejnila správu, v ktorej sa uvádza, že dokumentuje mimosúdne popravy alebo nútené zmiznutia 47 bývalých členov afganských národných bezpečnostných síl (ANSF), iného vojenského personálu, polície a spravodajských agentov, „ktorí sa vzdali alebo boli zadržaní silami Talibanu" od polovice augusta do konca októbra. Hnutie Taliban sa chopilo moci v Afganistane v auguste v čase, keď z tejto stredoázijskej krajiny prebiehal odchod amerických vojsk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok