Izrael podmieňuje zastavenie ofenzívy 15-ročným prímerím

TA3, ČTK
19.11.2012 15:37

Izrael podmieňuje zastavenie útokov až 15-ročným prímerím. S odvolaním sa na diplomatické zdroje v Káhire, kde predstavitelia židovského štátu rokujú s Hamasom o prímerí, to oznámil izraelský server Ynet.

Očakáva sa, že vyjednávania, ktorých sa zúčastňujú egyptskí mediátori a zástupci Hamasu a Izraela, potrvajú niekoľko dní.

K izraelským požiadavkám patrí ukončenie pašovania a prevozu zbraní do pásma Gazy a zastavenie raketovej paľby a útokov na izraelských vojakov pri hraniciach.

Izrael si však chce uchrániť právo na prenasledovanie teroristov v prípade už vykonaného útoku, alebo ak bude mať informácie o útoku, ktorý bezprostredne hrozí. Súhlasí tiež, aby zostal otvorený hraničný priechod Rafáh medzi Gazou a Egyptom, ale hranice so židovským štátom zostanú uzatvorené. Garantom prímeria by mali byť egyptskí politici vrátane prezidenta Muhammada Mursího.

Hamas požaduje zastavenie vojenských útokov na Gazu aj cielených akcií proti vedeniu tejto organizácie a ďalej spoľahlivú garanciu Egypta. Vlastné požiadavky má aj ďalšia z radikálnych skupín, Islamský džihád. Ten chce aj lepšie spojenie medzi Palestínčanmi v Gaze a na Západnom brehu. Medzi oboma územiami leží Izrael.

Správy z vyjednávania však nie sú jednoznačné. Objavili sa aj také, podľa ktorých vyjednávania skrachovali, alebo podľa ktorých Izrael požaduje dohodu do 72 hodín, inak pristúpi k pozemnej invázii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok