Správa OSN: Očkovanie a certifikáty pomohli cestovnému ruchu pri zotavovaní sa z pandémie

TA3 TASR
4.12.2021 10:58

Očkovanie proti ochoreniu Covid-19 a zavedenie certifikátov pomohli cestovnému ruchu pri zotavovaní sa z pandémie nového koronavírusu. Ukázala to tento týždeň správa Svetovej organizácie OSN pre cestovný ruch so sídlom v Madride.

ľudia človek občania ulica ruch nákup nákupy (ilustračný)
SITA

Podľa barometra organizácie OSN v období júl - september 2021 vzrástol počet zahraničných turistov na celom svete o 58 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2020. Na druhej strane bol stále o 64 % nižší ako v rovnakom období 2019, čo bol posledný rok pred vypuknutím pandémie.

Európu v sledovanom období navštívilo o 53 % menej turistov ako v lete 2019. Pokrok pri očkovaní tento rok a zavedenie certifikátov, tzv. covid pasov, umožnili Európskej únii uvoľniť v 3. štvrťroku 2021 obmedzenia pre vstup do mnohých destinácií, uvádza sa v správe. „V EÚ pomohol certifikát Digital Covid uľahčiť voľný pohyb v rámci bloku a po mnohých mesiacoch obmedzeného cestovania uvoľnil veľký zadržiavaný dopyt.“ 

Správa Svetovej organizácie OSN pre cestovný ruch tiež konštatuje, že za deväť mesiacov do konca septembra 2021 bol celkový počet turistov vo svete o 76 % nižší ako pred pandémiou, pričom v rôznych regiónoch zaznamenali rozdielne výsledky. 

V EÚ klesol počet príchodov za prvých deväť mesiacov 2021 medziročne o 8 % a oproti roku 2019 sa znížil o 69 %. Severná a Južná Amerika zaznamenali najsilnejšie výsledky za deväť mesiacov do konca septembra, keďže počet príchodov vzrástol o 1 % v porovnaní s rokom 2020, aj keď bol stále 65 % pod úrovňou z roku 2019.

V rámci subregiónov dosiahol najlepšie výsledky Karibik, kde počet príchodov v období január - september 2021 stúpol medziročne o 55 % a oproti roku 2019 klesol "iba" o 38 %. Dôvodom nerovnomerného zotavovania sa regiónov boli rôzne stupne obmedzenia mobility, zaočkovanosti a dôvery cestovateľov, dodáva správa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok