Zavrieť by sa malo všetko, čo sa dá, až potom školy. Centrum vzdelávacích analýz sa zhodne s Gröhlingom

TA3
6.12.2021 06:00

Školy neodolali ani tlaku tretej vlny. Na pokyn regionálnych úradov verejného zdravotníctva sa zatvárajú v ďalších a ďalších okresoch. Hlavný hygienik Ján Mikas sa zároveň dostal do sporu s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom, ktorý tvrdí, že úrady idú proti pravidlám, ktoré sa nastavili.

trieda škola prváci 1140px (TASR/Radovan Stoklasa)
TASR/Radovan Stoklasa

Ak zatvárať, tak obmedzene

"Princíp, že školy by sa počas tejto pandémie mali zatvárať posledné a otvárať ako prvé, je správny. Zároveň by malo platiť, že ak dôjde k zatvoreniu škôl, tento stav by mal byť obmedzený na nevyhnutný a čo najkratší čas," vyjadril sa Michal Rehúš, analytik Centra vzdelávacích analýz. Podobný názor zastáva aj štátna tajomníčka ministerstva školstva Svetlana Síthová. "Nemôžeme čítať rozhodnutia, kde nám zatvoria školy na neurčito," zdôraznila. 

Centrum vzdelávacích analýz sa s ministerstvom školstva zhodne aj vo vzťahu k odporúčaniam WHO. "Aj Svetová zdravotnícka organizácia vyzýva, aby školy počas tejto zimy zostali otvorené, pretože vzdelávanie a duševné zdravie detí by pre nás mali byť na prvom mieste. V súlade s tým sa nazdávame, že zavrieť by sa najprv malo všetko, čo sa dá, až nakoniec a len v krajnom prípade školy," hovorí analytik.

Mnohým chýba technika

Rehúš upozorňuje, že ak sa školy zatvoria na dlhší čas, negatívne to ovplyvní duševné zdravie detí. "Sociálna izolácia veľmi zle vplýva na ich psychiku. Zároveň mnohé deti nemajú dostatočné technické vybavenie, aby sa mohli zapájať do online dištančnej výučby. Z tohto dôvodu sa môžu zhoršiť ich vzdelávacie výsledky."

Situácia nie je náročná len pre deti, ale aj pre zamestnancov v školstve. Podľa Rehúša je potrebné učiteľkám a učiteľom zabezpečiť podporu, aby čo najlepšie a najbezpečnejšie dokázali realizovať prezenčnú výučbu. "Samozrejmosťou by malo byť poskytnutie ochranných pomôcok a dezinfekčných prostriedkov, či techniky na zvládnutie výučby. Po vzore USA by sa mohli vyčleniť dodatočné zdroje na podporu škôl počas pandémie, ktoré by bolo možné čerpať napríklad aj na zabezpečenie dennej starostlivosti o deti vyučujúcich," navrhuje analytik.

Hlavný hygienik sa vo verejnej výzve vyjadril, že školy by mali prejsť na dištančnú formu vzdelávania. Považuje to za dôležitý nástroj v pandemickej situácii, keď kolabuje zdravotníctvo a u detí a mladých ľudí zaznamenávame vysokú incidenciu. 

Podľa ministra školstva je prístup k vzelávaniu na Slovensku žalostný. "V mnohých krajinách aj v tvrdom lockdowne ostali školy otvorené. U nás máme mäkký lockdown, kde dospelí nezaočkovaní majú kvantum výnimiek a môžu ísť do práce so sedemdňovým antigénovým testom. Ale doma zrazu ostávajú žiaci rozhodnutím RÚVZ," vyjadril sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok