Štrajk učiteľov nezažehnalo ani rokovanie u prezidenta

TA3, TASR
19.11.2012 13:11

Prezident Ivan Gašparovič za prítomnosti ministrov školstva a financií dnes prijal predstaviteľov Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Hovoriť mali o požadovanom 10-percentnom zvýšení platov.

Hrozbu štrajku, ktorý má zatvoriť školy od budúceho pondelka (26. 11.), nepodarilo odvrátiť ani dnešné rokovanie v Prezidentskom paláci. Školskí odborári tu dnes rokovali s hlavou štátu, ale aj s ministrami školstva a financií. Podľa šéfa rezortu financií Petra Kažimíra (Smer-SD) je do 26. novembra ešte dostatok času na dohodu. Dnes popoludní zasadá štrajkový výbor odborového zväzu, ktorý má informovať o priebehu štrajku.

„Štrajk nie je zažehnaný,“ vyhlásil po rokovaní líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Dodal, že učitelia naďalej trvajú na požiadavke zvýšiť platy v budúcom roku o desať percent. Zo strany vlády SR podľa neho naďalej platí ponuka päťpercentného zvýšenia platov. „Naším úsilím je navýšenie finančných prostriedkov do platov pre všetkých zamestnancov regionálneho školstva a pre všetkých zamestnancov vysokého školstva,“ zdôraznil Ondek. Ponuka zvýšenia platov o päť percent zo strany vlády sa netýkala vysokoškolských učiteľov.

Minister financií po rokovaní povedal, že každá strana predstavila svoje návrhy. Tie však nechcel konkretizovať. „Mám nádej, že by sa mohli stať základom dohody a asi by týmto návrhom neurobilo dobre, keby sa hneď mediálne pomenovali,“ povedal po rokovaní Kažimír. Dodal, že s odborármi nemajú zhodné výpočty a štatistiky. „Nemáme zhodné údaje. Preto sme navrhli, aby sme sa najprv na technickej úrovni stretli na rezorte školstva,“ uviedol s tým, že toto stretnutie by sa mohlo uskutočniť už v utorok (20. 11.). Témou rokovaní sú podľa ministra štrukturálne problémy v školstve. „Je to o samotnom výkone povolania učiteľa, o počte škôl, o počte učiteľov, o počte žiakov a o kvalite vysokého školstva,“ spresnil minister. Verí, že učitelia pochopia, že sa pri rokovaniach hýbu v reálnej situácii.

Podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča si dnes každý musí uvedomiť, aká je situácia v Európe. „A či štrajk bude víťazstvom, keď sa nič nedosiahne, to je otázka, na ktorú odpovie budúcnosť. Preto som všetkých vyzval k racionálnej dohode,“ vyhlásila hlava štátu po rokovaní. Odborári dnes rokovali na pôde Prezidentského paláca už po druhýkrát. Posledné rokovanie sa uskutočnilo presne pred týždňom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok