Bratislava dostala pokutu vyše 40-tisíc eur pre zákazku na údržbu mestskej zelene

TA3 TASR
3.12.2021 12:21

Úrad pre verejné obstarávanie udelil mestu Bratislava pokutu 41.506 eur pre postup v roku 2017 pri zadávaní zákazky na údržbu mestskej zelene.

Ilustračný záber
TA3 / David Duducz

Magistrát vtedy uzatvoril bez súťaže priamym rokovacím konaním zmluvu so súkromníkom za 830.138 eur s DPH. Podľa Úradu pre verejné obstarávanie však na taký postup neboli splnené podmienky. Za pravdu úradu dal v lete aj Krajský súd v Bratislave. Vyplýva to zo zverejneného rozhodnutia úradu.

Úrad začal správne konanie voči hlavnému mestu ešte v roku 2017. Magistrát s tvrdením úradu od začiatku nesúhlasil a podal proti rozhodnutiu správnu žalobu. Tá bola následne krajským súdom tento rok zamietnutá.

"Krajský súd potvrdil rozhodnutie Rady Úradu pre verejné obstarávanie, pričom súhlasil s názorom úradu," povedala hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie Janka Zvončeková. Súd podľa nej taktiež upozornil na to, že mesto použitie priameho rokovacieho konania zdôvodňovalo napríklad prevenciou peľových alergií, zabránením šírenia vtáčej chrípky či nepreberaním pošty pri komunikácii a revíznom postupe záujemcami vo verejnom obstarávaní.

"To však, ako v rozsudku uviedol správny súd, nemohlo byť dôvodom na odôvodnené použitie priameho rokovacieho konania na daný predmet zákazky," spresnila Zvončeková s tým, že hlavné mesto zákazku zadalo v rozpore s pravidlami na použitie priameho rokovacieho konania.

Mesto Bratislava v minulosti argumentovalo, že si uplatnilo postupy k uzatvoreniu zmluvy v zmysle zákona o verejnom obstarávaní.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok