Nová vakcína od firmy Valneva tu môže byť už čoskoro. EMA ju začala posudzovať

TA3 TASR
2.12.2021 19:44

Európska agentúra pre lieky začala vo štvrtok v zrýchlenom konaní posudzovať proticovidovú vakcínu od francúzsko-rakúskej spoločnosti Valneva, ktorá už uzavrela zmluvu s EÚ o dodaní približne 60 miliónov dávok.

EMA Európska lieková agentúra 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informovala o tom agentúra AFP. Táto očkovacia látka na báze inaktivovaného vírusu v doterajších laboratórnych testoch preukázala, že vyvoláva žiadanú reakciu – produkciu protilátok proti koronavírusu SARS-CoV-2, priblížila EMA.

Schválenie novej proticovicovej vakcíny touto európskou agentúrou trvá väčšinou niekoľko mesiacov od prijatia žiadosti. EMA však očakáva, že vakcínu od firmy Valneva schváli rýchlejšie, pretože už nejaké hodnotenia vykonala v rámci predbežného posudzovania.

Zmluva medzi Európskou komisiou a Valnevou poskytne všetkým členským štátom EÚ možnosť nakúpiť v roku 2022 takmer 27 miliónov dávok tejto vakcíny. Zmluva zahŕňa možnosť prispôsobiť vakcínu novým variantom vírusu a umožňuje členským štátom v roku 2023 doobjednať až 33 miliónov ďalších dávok.

Valneva prináša tradičnú technológiu vývoja vakcín

Hlavnou zložkou vakcíny od Valnevy je chemicky inaktivovaný vírus SARS-CoV-2. Je to tradičná technológia vývoja vakcín, ktorá sa používa už 60 až 70 rokov s vysokou úrovňou bezpečnosti. Táto metóda sa používa pri výrobe väčšiny očkovacích látok proti chrípke a mnohých detských vakcín.

Predstavitelia európskych zdravotníckych úradov dúfajú, že táto skutočnosť presvedčí ľudí skeptických voči mRNA vakcínam od Pfizeru a Moderny, aby sa dali zaočkovať, približuje AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok