PR správa

Začíname investovať: Ako vybrať brokera a založiť si uňho účet?

PR
3.12.2021 06:05

Inflácia rastie nebývalým tempom, zatiaľ čo úroky na sporiacich účtoch zostávajú na historických minimách. Ako ochrániť úspory pred znehodnotením? Jednou z ciest je investovanie na finančných trhoch.

Začíname investovať: Ako vybrať brokera a založiť si uňho účet?
katjen/Shutterstock.com

Pokiaľ chcete na finančných trhoch obchodovať, potrebujete si vybrať brokera. Tých je ale na trhu veľké množstvo.  

V tomto článku vám poradíme, ako postupovať pri jeho výbere.

Broker je vstupnou bránou na finančné trhy

Na úvod si vysvetlíme, čo si vlastne pod pojmom „broker“ predstaviť a pre aký typ investícií ho budete potrebovať.

Broker je fyzická alebo právnická osoba, ktorá má prístup na svetové finančné trhy a môže vám na nich sprostredkovať obchod – napríklad nákup alebo následný predaj akcií vami vybranej firmy. Investor ale dnes brokera vníma primárne ako webovú alebo mobilnú aplikáciu, pomocou ktorej zadáva príkazy na nákup či predaj aktív na finančných trhoch.

Na trhu existuje celý rad brokerov. Niektorí sú v širšom povedomí verejnosti, na ďalších narazíte, až keď sa dostanete k portálom a článkom, ktoré sa venujú porovnaniu brokerov.

Čo obchodovanie cez brokera obnáša?

Investovanie cez brokera znamená, že si sami zostavujete svoje portfólio aktív. Sami určujete chvíľu, kedy cenné papiere za určitú čiastku pri určitej cene nakúpite či predáte. To vám dáva značnú voľnosť v tom, akú investičnú stratégiu zvolíte.

Máte tak šancu dosiahnuť výrazne vyššie zhodnotenie oproti sporiacemu účtu, termínovanému vkladu, stavebnému sporeniu alebo oproti podielovým fondom, ktoré ponúkajú napríklad banky a investičné spoločnosti.

Je však nevyhnutné chápať riziká, ktoré s obchodovaním súvisia. Okrem zisku totiž tiež môžete o značné sumy prísť. Oproti tomu konzervatívne produkty ako sporiace účty, ale aj profesionálne spravované investičné portfóliá majú riziko straty prostriedkov neporovnateľne nižšie.

Pri investovaní cez brokera by ste mali disponovať dobrou úrovňou finančnej gramotnosti a komplexnou znalosťou toho, ako finančné trhy fungujú. V mnohých prípadoch budete musieť vyplniť tzv. investičný dotazník. V ňom broker skúma vaše investičné znalosti.

V čom sa jednotliví online brokeri líšia?

Na prvý pohľad sa môžu zdať jednotliví brokeri veľmi podobní. Pri pohľade na podrobnejšie porovnanie brokerov ale zistíte, že sa líšia v mnohých ohľadoch, najmä:

  • počet búrz, na ktorých je možné obchodovať akcie,
  • druhy aktív, s ktorými je možné obchodovať,
  • výška tzv. spreadu (rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou) a výška poplatkov za jednotlivé operácie,
  • minimálny vklad pre otvorenie účtu,
  • doplnkové funkcie a služby pre investora,
  • zákaznícka podpora,
  • a mnoho ďalších.

Musím si vybrať jedného brokera?

Účet si samozrejme môžete otvoriť u viac ako jedného brokera, môže ísť o ďalší krok k zníženiu rizika straty financií. Určite by ste ale nemali účet bezhlavo otvoriť u všetkých.

Investovanie je silne regulovaný odbor a brokeri žijú z poplatkov. V prípade nízkej investičnej aktivity vám preto môžu účtovať poplatky z toho dôvodu, že cez brokera neprebiehajú žiadne obchodné transakcie na finančných trhoch.

Pri výbere brokera myslite na svoju investičnú stratégiu

Zároveň platí, že jednotliví brokeri cielia na rôznu klientelu. Jeden broker môže byť vhodný pre drobného investora, ďalší zase bude lepšou voľbou pre investora, ktorý chce investovať väčšie sumy.

Rovnako záleží aj na vašej investičnej stratégii, či plánujete aktívne obchodovať alebo dávate prednosť investičnej stratégii s menším počtom príkazov, a teda dlhodobým držaním aktív.

Aké aktíva chcete nakupovať?

Obchodovanie na finančných trhoch môže byť pomerne rôznorodé.

Okrem akciových trhov, ktoré si väčšinou pod obchodovaním predstavíme, je totiž možné u mnohých brokerov obchodovať aj komodity (ropa, zlato a ďalšie cenné kovy, ale aj káva, kukurica a ďalšie), menové páry (forex) či kryptomeny. V ponuke bývajú aj akciové indexy alebo ETF fondy.

Chcete sa držať skôr slovenských alebo českých akciových titulov, alebo vás zaujímajú veľké európske a americké firmy? Alebo chcete špekulovať na vývoj kurzov svetových mien či kryptomien? To sú otázky, ktoré môžu hrať pri voľbe brokera zásadnú úlohu.

Koľko chcete investovať?

Chcete investovať skôr stovky až tisícky alebo sa budú vaše investície pohybovať v desaťtisícoch alebo státisícoch eur?p

Pokiaľ sa radíte k drobným investorom, budú vo vašom hľadáčiku skôr brokeri s minimálnymi poplatkami, ktorí vám napríklad umožnia nakupovať iba zlomky akcií a vykonávať pravidelné drobné obchody.

Naopak, u veľkých investorov sa poplatky v celkovom objeme „strácajú“, hlavnú úlohu hrajú služby zo strany brokera – nonstop zákaznícka podpora v slovenskom jazyku, vysoká právna istota a celková prestíž (finančná stabilita a história) brokera.

Aké máte znalosti o investovaní?

Niektorí brokeri ponúkajú aj zaujímavé funkcie pre menej skúsených investorov.

Môžete si napríklad skúsiť investovanie cez tzv. demo účet. V ňom si môžete nanečisto vyskúšať úlohu investora – hospodáriť s určitým obnosom a pokúsiť sa ho zhodnotiť, naučiť sa pracovať s pokročilými príkazmi pre nákup či predaj aktív. Pokiaľ si nie ste istí, či je priame investovanie na finančných trhoch vhodnou voľbou, svoju stratégiu tu jednoducho môžete bez rizika otestovať.

Niektorí brokeri potom ponúkajú pokročilé funkcie, kedy investovanie kombinujú s princípom sociálnych sietí. Svoje portfólio tak môžete spravovať na základe sledovania krokov „investora-influencera“, ktorý úplne otvorene zdieľa so svojimi sledujúcimi svoje investičné ťahy a umožňuje im robiť rovnaké kroky. Aj bez znalosti finančných trhov tak môžete robiť rovnaké investičné ťahy, aké robia tí najskúsenejší investori. 

Najväčšiu platformu pre sociálne obchodovanie a investovanie ponúka broker eToro. Detailné informácie o tomto brokerovi a skúsenosti pri investovaní si môžete prečítať tu.

Máte vybrané? Založenie účtu u brokera môže byť rýchle

Pred finálnou voľbou brokera dôrazne odporúčame naštudovať si všetky informácie na jeho stránkach. Kde firma sídli, akej podlieha regulácii a aké má obchodné podmienky.

Založenie účtu dnes prebieha najčastejšie on-line, niektorí brokeri ale môžu ponúkať aj založenie účtu v kamennej pobočke. Svoju pobočku v Bratislave má aj populárny broker XTB.

Broker od vás bude chcieť mnoho informácií – okrem bežných osobných údajov aj niekoľko dokumentov, ktoré pravdepodobne uvidíte prvýkrát. Ide napríklad o dokumenty, ktoré vyžadujú zahraničné burzy či štáty, pokiaľ u nich chcete obchodovať. Ďalšie dokumenty zase majú zabrániť praniu špinavých peňazí či nesprávnemu zdaneniu dividend a ziskov.

Nejde o nič neštandardné, buďte napriek tomu veľmi opatrní v tom, čo podpisujete. Všetky dokumenty si minimálne raz dôkladne prečítajte. V prípade neistoty dokumenty konzultujte s nezávislými poradcami.

Samozrejmosťou potom bude predloženie spravidla dvoch naskenovaných dokladov totožnosti. Následne bude žiadosť schvaľovaná. Po dokončení registrácie dostanete číslo účtu, na ktorý môžete zaslať svoje peniaze a vykonať prvé transakcie.

Ďalšie informácie a detailný návod, ako vybrať brokera nájdete v tomto článku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok