Mimomanželské aféry pochovali kariéru viacerých významných mužov

hk, reuters, huffingtonpost.com
18.11.2012 00:00

Aféra bývalého riaditeľa CIA Davida Petraeusa vyplávala na povrch. Dopĺňa tak rad mnohých významných osobností, ktoré vo svojej kariére šliapli vedľa.

Mimomanželské aféry pochovali kariéru viacerých významných mužov
SITA

David Petraeus bol významnou postavou na bojovom poli, velil vo vojne v Iraku a Afganistane. Ako riaditeľ CIA však skončil kvôli afére s Paulou Broadwell, fitnes šampiónkou a modelkou pre výrobcu zbraní s diplomom z Harvardu. Možno práve kvôli týmto kvalitám zaujala Davida Petraeusa, vynikajúceho špióna a štvorhviezdičkového generála. Títo dvaja sa spoznali pri spolupráci na Broadwellovej knihe - Petraeusovej biografii.

„Po 37 rokoch manželstva som sa dopustil veľkej chyby- mimomanželského pomeru. Takéto správanie je neakceptovateľné. Zlyhal som ako manžel, ale aj ako vodca tejto organizácie. Prezident milostivo prijal moju rezignáciu,“ povedal Petraeus pre CIA. Oficálne odstúpil zo svojho postu riaditeľa CIA 9. novembra 2012, po viac ako roku od vymenovania do tejto funkcie.

Prezident Obama sa na Petraeusovu adresu napriek všetkému vyjadril priaznivo:  „V každom prípade, bol to jeden z najvýznamnejších generálnych dôstojníkov svojej generácie. Pomáhal našej armáde prispôsobiť sa novým výzvam. Viedol našich mužov a ženy v uniformách pozoruhodne dlhú dobu počas služby v Iraku a Afganistane.“

Ale mali by sme byť prekvapení? V skutočnosti má svetová politická scéna dlhoročnú históriu mimomanželských pomerov a mnohých afér. Počnúc Johnom F. Kennedym či Billom Clintonom až po desiatky ďalších.

V roku 1998 vtedajšieho prezidenta Billa Clintona stážistka Monica Lewinská obvinila zo sexuálneho obťažovania. Clinton sa však zdráhal o tejto afére hovoriť. Odrádzali ho reakcie jeho spolupracovníkov, ktorí boli jeho pomerom s 23 ročnou ženou zdesení. Kontaktoval odborníka na verejnú mienku Dicka Morrisa. Ten mu poradil, aby sa k svojmu činu priznal. „Aférou s touto ženou som zlyhal. Neurobil som to, z čoho ma obviňujú, ale urobil som dosť na to, aby som nemohol dokázať svoju nevinu.“ Po Morrisovej rade sa rozhodol vyjsť verejne s pravdou von: „Naozaj ľutujem to, čo som spôsobil. Činmi aj slovami. Nikdy som nemal oklamať svoju krajinu, Kongres, rodinu ani priateľov.“ Táto aféra ho takmer stála funkciu, pretože ako druhý prezident v americkej histórii musel čeliť tzv. impeachmentu, teda procesu, v ktorom môže byť prezident odvolaný. Svoju pozíciu si ale nakoniec, aj vďaka svojej popularite, udržal.

Nejednou aférou bola poškvrnená aj povesť Johna F. Kennedyho, amerického prezidenta zvoleného v roku 1961.  Jednou z jeho známostí bola napríklad Mary Pinchot Meyer, známa washingtonská umelkyňa. „Táto žena ovplyvnila Kennedyho pohľad na jadrové zbrane a zblíženie sa s Kubou v časoch studenej vojny,“ povedal uznávaný profesor psychológie Harvardskej univerzity Timothy Leary. M. P. Meyerovú zabili rok po tom, ako bol zavraždený sám J. F. Kennedy.

V roku 2011 bol, toho času, talianský priemiér Silvio Berlusconi povolaný na súd, aby vypovedal ohľadom obvinení zo zaplatenia za sex maloletej prostitútke Karime el-Mahroug, známej tiež ako Ruby Rubacouri. Expremiér označil obvinenia za absurdné a vyšetrovanie za politicky motivované. „Je to celé založené na ničom,“ vyjadril sa Berlusconi na svojej webovej stránke Promotori della Liberta. Vylúčil, že by kvôli sexuálnym škandálom zo svojej funkcie odstúpil.  Hoci pohlavný styk v taliansku je legálny od 14 rokov, platenie za sex prostitútke mladšej ako 18 rokov je trestné. Maximálny trest za takýto čin sú tri roky väzenia, avšak Berlusconi kvôli svojim sexuálnym aféram vo väzbe nikdy nebol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok