Preočkovaným Portugalcom sa máli, volajú po prísnejších opatreniach

TA3 ČTK
2.12.2021 09:30

Mnoho Portugalcov víta návrat niektorých protiepidemických opatrení, ktoré vláda oznámila minulý týždeň vo štvrtok večer. V čase, kedy v krajine narastá počet infekcií, a objavila sa hrozba novej, vysoko nákazlivej mutácie, niektorí obyvatelia tejto juhoeurópskej krajiny volajú po ešte prísnejších reštrikciách.

Preočkovaným Portugalcom sa máli. Obyvatelia by prijali prísnejšie opatrenia
TASR/AP

Uviedla to agentúra Reuters. Portugalsko patrí k najpreočkovanejším krajinám proti covidu na svete. "Schvaľujem to. Niečo musí šírenie zabrzdiť. Ešte sa to neskončilo, a my nevieme, kedy sa tak stane... Takže si myslím, že je to veľmi dobré, keďže musíme byť skutočne opatrní," hovorí o nových opatreniach napríklad 62-ročná obyvateľka Lisabonu.

Prijali by tvrdšie opatrenia

Zhruba desaťmiliónová krajina v stredu minulý týždeň zaznamenala 3773 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyššia denná bilancia za posledné štyri mesiace. Počet úmrtí je však stále omnoho nižší ako v januári, kedy krajina zvádzala s ochorením Covid-19 najťažší boj. Plne zaočkovaných je asi 87 percent obyvateľov.

Portugalsko TASR/AP

Pre nárast počtu infikovaných vláda obnovila niektoré staršie protiepidemické opatrenia a oznámila nové reštrikcie. Premiér António Costa podľa agentúry AP konštatoval, že v krajine nepribúdajú nové prípady takým tempom ako inde v Európe.

Opatrenia začali platiť 1. decembra a ľudia musia mať vo vnútorných priestoroch opäť zakryté ústa a nos. Pre vstup do reštaurácií, hotelov alebo kín je nutné predložiť potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní covidu. Aby mohli navštíviť nočné kluby, bary, nemocnice alebo domovy s opatrovateľskou službou, potrebujú i plne očkovaní negatívny test na koronavírus. Všetci cestujúci, ktorí priletia do krajiny, sa musia preukázať negatívnym testom. 

Demonštrantov označil za idiotov

"Myslím, že tieto opatrenia stále nie sú dostatočné. Ale počkajme a uvidíme, aký je najlepší spôsob, ako dostať ochorenie pod kontrolu," reagovala Maria de Fátimaová, ďalšia obyvateľka hlavného mesta. Sedemdesiatročný penzista João Valente sa domnieva, že reštrikcie by mohli byť prísnejšie. "Ale zatiaľ, aby neovplyvnili ekonomiku, sú rozumné," dodal.

Portugalci sú väčšinou ústretovejší k opatreniam usilujúcim sa o zastavenie šírenia koronavírusu, a tiež voči očkovaniu proti covidu ako obyvatelia niektorých ďalších európskych krajín, kde v poslednom období prepukli protesty. Ľudia sa proti karanténnym opatreniam búrili napríklad v Holandsku či Belgicku, v niekoľkých mestách tam demonštrácie sprevádzali výtržnosti a strety s políciou. Holandský premiér Mark Rutte účastníkov nepokojov označil za idiotov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok