Počet nových prípadov nákazy koronavírusom sa v Juhoafrickej republike za deň zdvojnásobil

TA3 TASR
1.12.2021 23:04

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom sa v Juhoafrickej republike, kde vedci minulý týždeň odhalili nový variant vírusu omikron, za jeden deň takmer zdvojnásobil. Ako v stredu informoval tamojší Národný inštitút pre infekčné choroby, pozitívne testovaných bolo za uplynulých 24 hodín 8561 osôb, pričom v utorok hlásili v krajine 4373 infikovaných.

Kedy budú štúdie o omikrone? Možno budeme čakať, kým prerazí v bohatšej krajine
TA3

Informovali o tom agentúry AP a DPA. Juhoafrickí vedci očakávajú, že i v dôsledku nového variantu môže začať počet prípadov prudko stúpať. "Je tu možnosť, že budeme evidovať nesmierny nárast počtu prípadov identifikovaných v Juhoafrickej republike," povedala pre AP regionálna virologička Svetovej zdravotníckej organizácie Nicksy Gumedeová-Moeletsiová.

Variant omikron B.1.1.529, ktorý v Juhoafrickej republike po prvý raz hlásili 24. novembra, už zistili v piatich z deviatich provincií krajiny a tvorí 74 percent z vírusových genómov sekvenovaných v novembri, uviedol Národný inštitút pre infekčné choroby.

To, či výrazný nárast infekcií v Juhoafrickej republike súvisí s variantom omikron, zatiaľ nie je jasné. Vedec Richard Lessells, ktorý sa podieľal na odhalení tohto variantu, však uviedol, že sa stane "rýchlo dominantným variantom"

V stredu večer v parlamente v republike informoval, že počet hospitalizovaných s covidom sa zvyšuje a nasledujúce týždne ukážu, ako sa bude tento nový variant prejavovať. "Očkovanie slúži na to, aby sa človek nedostal do nemocnice, aby nezomrel a vzhľadom na tento nový variant to robí dobre," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok