Prvý prípad omikronu eviduje už aj USA. Ide o ženu, ktorá pricestovala z Afriky

TA3 TASR
1.12.2021 20:39

Prvý prípad nákazy novým koronavírusovým variantom omikron potvrdili už aj v USA. Infikovala sa ním osoba z najľudnatejšieho amerického štátu Kalifornia. Informovalo o tom v stredu americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Nemecko uvoľňuje obmedzenia pre cestujúcich z Británie a Ruska
TASR/AP

"Nakazená osoba sa vrátila z Juhoafrickej republiky 22. novembra. Bola plne zaočkovaná a vyvinuli sa u nej len mierne príznaky ochorenia, ktoré už začali ustupovať. Je v domácej karanténe a mala pozitívny výsledok testu. Všetky jej blízke kontakty mali negatívny test na covid," uviedlo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Nový variant omikron po prvý raz hlásili 24. novembra z JAR. Odvtedy ho zaznamenali aj v ďalších krajinách v južnej časti Afriky, ako aj v Hongkongu, Izraeli, Kanade a mnohých európskych krajinách. Viaceré štáty v súčasnosti prijímajú v súvislosti s ním obmedzenia vrátane rušenia leteckých spojení z krajín južnej Afriky.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie potrvá zrejme niekoľko týždňov, kým bude jasné, či pri novom variante existujú významné zmeny, pokiaľ ide o prenosnosť, závažnosť nákazy alebo vplyv na účinnosť vakcín proti covidu, testovanie a liečbu tohto ochorenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok