Fico umožní schôdzu o Borecovi, opozícia musí byť v plnom počte

TA3, SITA, TASR
19.11.2012 10:29

Schôdza o vyslovení nedôvery ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi sa začne vtedy, ak na ňu prídu všetci poslanci opozície. V takom prípade dodá aj Smer potrebný počet hlasov poslancov. Uviedli to premiér Robert Fico a šéf parlamentu Pavol Paška.

Fico: Je móda predkladať návrhy a neprísť

Ako povedal pre TA3 premiér Fico, je móda opozície predkladať rôzne návrhy a potom nechodiť do parlamentu. „Napríklad pri Zákonníku práce poslanci opozície prítomní neboli. Poslanci za SaS predložili zákon o partnerstvách homosexuálov a potom neprišli hlasovať,“ povedal s tým, že teraz navrhli odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, ktorého Smer-SD predsa odvolávať nechce, pretože je to minister tejto strany.

„Ale je potom treba, aby 67 poslancov opozície tu sedelo. Nie je možné, aby podávali návrhy na odvolávanie a potom nechodili do parlamentu. Ak bude 67 poslancov opozície a budú chcieť rokovať o svojom návrhu, zostávajúcich desať hlasov dostanú od poslaneckého klubu Smeru-SD a môže sa rokovať. Ak tu nebudú, prečo by sme my mali súhlasiť s rokovaním o odvolaní ministra? My svojmu ministrovi dôverujeme. Je to totálny rozklad opozície,“ vyhlásil Fico.

Samotný návrh na odvolanie Boreca je podľa premiéra nezmyselný, pretože po šiestich mesiacoch sa nedá nájsť nič na jeho pôsobení, prečo by ho bolo treba odvolávať. „My sme vyberali kandidáta na ministra spravodlivosti veľmi starostlivo, je z nadstraníckeho prostredia. Výrazne prispel k upokojeniu v justícii. Návrh je bez akejkoľvek logiky,“ dodal Fico. Podľa neho schôdza o odvolávaní ministra musí byť v nejakom okamihu, ale bude vtedy, ak poslanci opozície prídu do parlamentu.

Dva neúspešné pokusy

Národná rada zatiaľ nie je uznášaniaschopná. Schôdza o vyslovení nedôvery ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi sa tak nemôže začať. V sále sa o deviatej zaprezentovalo len 69 poslancov. Predseda parlamentu Pavol Paška posunul začiatok schôdze na 10:00, ale ani vtedy sa nepodarilo schôdzu otvoriť.

Opozičníkov bolo v sále rovnako ako o 9. hodine len 69, na uznášaniaschopnosť parlamentu je potrebných aspoň 76. Začiatok mimoriadnej schôdze sa odkladá na utorok ráno.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec má ako prvý člen druhého kabinetu Roberta Fica čeliť odvolávaniu v parlamente. Návrh na vyslovenie nedôvery Borecovi podali opozičné strany KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS po tom, ako vládny Smer-SD v stredu minulý týždeň zablokoval rokovanie mimoriadnej schôdze o stave v justícii.

Opozícia: Borec nebráni znižovaniu dôvery justície

Opoziční poslanci zdôrazňujú, že Borec za viac ako pol roka neprišiel s koncepciou riešenia neustále sa znižujúceho stavu dôveryhodnosti justície ako celku. Tiež sa sťažujú, že sa od ministra doteraz nedozvedeli, ako chce zabezpečiť prístup k spravodlivosti svojim občanom a zvyšovať vymáhateľnosť práva.

"Minister spravodlivosti, ktorý by mal byť hnacím motorom takéhoto úsilia, však za viac ako pol roka vo funkcii takúto koncepciu nepredstavil, ministerstvo pod jeho vedením, resp. zástupkyňa vlády SR pred štrasburským súdom s jeho vedomím háji záujmy konkrétnych osôb a nie záujmy SR. A preto my, podpísaní poslanci NR SR, žiadame, aby Národná rada vyslovila ministrovi Borecovi, predovšetkým pre jeho nečinnosť, alebo nečinnosť v prospech občanov tejto krajiny, nedôveru," píše sa v návrhu.

Opozícia navrhla odvolať ministra Boreca po tom, ako nemohla diskutovať na pôde parlamentu o zlom stave slovenskej justície. Vládny Smer-SD totiž nepodporil jednobodový program mimoriadnej schôdze parlamentu k tejto téme a keďže nebolo o čom rokovať, schôdza sa skončila. Celý proces trval len pár minút.

Brífing Roberta Fica a Pavla Pašku

Tlačová beseda ministra spravodlivosti Tomáša Boreca

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok