Žilinka chce preveriť, či je vydávanie vyhlášok Úradom verejného zdravotníctva v súlade s ústavou

TA3
1.12.2021 12:36

Ústavný súd rozhoduje, či je vydávanie vyhlášok Úradom verejného zdravotníctva v súlade s ústavou. Podnet podal generálny prokurátor Maroš Žilinka.

V prípade, že plénum Ústavného súdu túto vec stihne prerokovať, súčasťou stredajšieho neverejného zasadnutia bude aj rokovanie o návrhu verejnej ochrankyne práv Slovenskej republiky Márie Patakyovej. 

V tomto prípade ide o ústavnosť viacerých ustanovení zákona o ochrane verejného zdravia, ktoré sa týkajú možného porušenia základných práv a slobôd v dôsledku pozbavenia osobnej slobody izoláciou a karanténou. O zasadnutí pléna informovala hovorkyňa Ústavného súdu Martina Ferencová.

Po rokovaní Ústavného súdu sa uskutoční tlačový brífing. "Ústavný súd Slovenskej republiky pozorne vníma aktuálnu spoločenskú aj epidemiologickú situáciu, preto považuje za vhodné informovať verejnosť o aktuálnych a závažných rozhodnutiach Ústavného súdu celospoločenského významu," uviedla Ferencová.

Návrh generálneho prokurátora prijal Ústavnú sud na ďalšie konanie v máji tohto roka. Zároveň nevyhovel jeho návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok