Motivácie krivíme, tvrdí o bonuse 500 eur Cigániková. Podľa Krajčího pôjde o náročný projekt

TA3
30.11.2021 21:34

Strana SaS za očkovací bonus pre ľudí nad 60 rokov nezahlasuje, na koaličnej rade ho však ani nevetovala. Prečo s ním nesúhlasí? V Téme dňa odpovedala Jana Bittó Cigániková. Na bonus reagoval aj exminister zdravotníctva Marek Krajčí.

ciga.jpg
TA3

"Mrzí ma, že Igor Matovič sa vybral cestou rozvratu verejných financií. Nemusí to dopadnúť dobre, varovali sme aj kolegov," uviedla v TA3 Cigániková. Podľa nej nejde o veľmi dobrú motiváciu, pôvodná dohoda bola vraj 150 eur.

Marek Krajčí predpokladá, že schodok rozpočtu zostane tak, ako je naplánovaný a minister financií si na toto opatrenie peniaze nájde. Cigániková síce považuje za správne investovať energiu, snahu aj financie do zaočkovania skupiny 60+, ale aj to musí mať podľa nej svoje hranice. "Minúť na toto opatrenie možných 500 miliónov eur je niečo, s čím nebudeme súhlasiť. Máme s tým problém," dodala.

Podľa Krajčího to môže pomôcť najviac skúšaným podnikateľom a sužbám, sám však nevedel upresniť, či sa to podarí v blízkej budúcnosti. Napriek tomu sa mu tento nápad páči a verí, že bude mať dobrý efekt. "Pokiaľ by nefungoval, musíme sa začať vážne zaoberať aj myšlienkou povinného očkovania. To bude však v tejto klíme veľmi náročné," uviedol.

Podľa Cigánikovej sa však pri tomto opatrení môže stať, že namiesto motivačného bude ďakovným a dehonestujúcim. "Motivácie krivíme a poškodzujeme meno vakcíny. Sama osebe je dobrým produktom, lebo zachraňuje životy ľudí. To by malo byť hlavnou motiváciou," dodala.

Krajčí zároveň pripomenul, že 500 eurovú poukážku dostanú aj tí, ktorí sa preočkujú treťou dávkou, a to je podľa neho dôležité. "Zameranie sa na dôchodcov je dôležité a správne," uviedla Cigániková s tým, že za lepší recept na motiváciu by však považovala uvoľnenie pre očkovaných a sprísnenie pre neočkovaných.

Stihne sa to podľa Krajčího ešte v priebehu decembra? "Je to veľká výzva, musíme si držať palce, bude to náročný a ambiciózny projekt, aby sa to rozbehlo čo najskôr," dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok