Najprv ambulancie, potom nemocnice. Visolajský si reformu zdravotníctva predstavuje inak

TA3
30.11.2021 21:07

"Nebojím sa o prácu, ale o pacientov," uviedol v Téme dňa lekár Peter Visolajský, ktorý tak reagoval na reformu zdravotníctva. Podľa jeho slov majú k nej župani i odborníci pripomienky už dlhodobo, doteraz ich však nikto poriadne nevypočul.

Nové čísla
TASR/Michal Svítok

Majú pripomienky, politika v tom vraj nie je

"Aj v pandémii vidíme, ako naše zdravotníctvo nie je pripravené na takéto stavy. Dnes máme viac pacientov, ako sú možnosti nemocníc. Chceme len podmienky na to, aby sme sa mohli starať o pacientov," hovorí Visolajský o aktuálnom stave nemocníc. S reformou z dielne rezortu zdravotníctva nesúhlasí, spolu so županmi viacerých krajov i odbornou verejnosťou k nej majú niekoľko pripomienok. Politikom by to podľa jeho slov rád vysvetlili, no nikto ich zatiaľ poriadne neprijal.

"So županmi sme poslali list so žiadosťou o prijatie a pripomienkami k reforme, prvý zareagoval Kollár," uviedol Visolajský s tým, že čakajú aj na stretnutia s ostatnými stranami. Niektoré sú už vraj dohodnuté. "Z našej strany nejde o politiku, poslancom sa túto reformu snažíme vysvetliť z nášho pohľadu," dodal.

Ambulantná starostlivosť zaostáva

Regióny chcú najmä to, aby o ľudí bolo postarané, buď ambulantne alebo v nemocniciach. Na Slovensku však podľa Visolajského máme zlú ambulantnú starostlivosť. "Sme odkázaní na to, aby to nemocnice vykrývali," dodal s tým, že najprv by začal s reformou ambulancií. "Od ministerstva sú to len prázdne reči, s nami ani so županmi nikto poriadne nekomunikoval," uviedol.

Ich požiadavky zahŕňajú najmä to, aby sa najprv zabezpečila funkčná reforma ambulantnej sféry a potom redukcia nemocničných lôžok. Tak to prebehlo aj v Dánsku. "Stretnutí na ministerstve sme mali viac, ale k ničomu neviedli," uviedol s tým, že by prijal aj reformu zdravotných poisťovní, ak chceme naozaj zlepšiť Slovensko. "Berú peniaze, ale neplnia si svoje povinnosti," dodal.

Na vyjadrenia Visolajského v Téme dňa reagovala aj predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková. Požiadavky županov a Visolajského sú podľa nej určitou formou už zavedené v pripravovanej reforme, za ktorou plne stojí. Zhodla sa na tom aj s exministrom zdravotníctva a poslancom Marekom Krajčím. "Hľadajú sa rôzne kompromisy, aby tie reformy napokon mohli prejsť," dodal Krajčí.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok