Ekonomická univerzita sa dostala do prestížneho klubu, o akreditáciu sa snažila 10 rokov

TA3
1.12.2021 07:00

Slovenská univerzita sa zaradila do prestížneho svetového klubu najlepších škôl so zameraním na biznis programy. Ekonomicka univerzita v Bratislave je ako jediná z univerzít na území bývalého Československa od novembra držiteľkou prestížnej medzinárodnej akreditácie. O kvalite vysokoškolského vzdelávania povedal viac rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave, profesor Ferdinand Daňo.

Ekonomická univerzita sa dostala do prestížneho klubu, získala medzinárodnú akreditáciu
TASR/Jaroslav Novák

Signál pre zamestnávateľov

Získať akreditáciu AACSB od americkej akreditačnej agentúry označil Daňo za náročnú úlohu. "Som rád, že sa nám podarilo po desiatich rokoch tento proces úspešne zavŕšiť," vyjadril sa. Medzinárodnú akreditáciu AACSB vykonáva americká akreditačná agentúra, ktorá združuje vysoké školy a fakulty s biznis zameraním.

Na svete je niekoľko tisíc univerzít a fakúlt s biznis programami a biznis zameraním, ale súčasťou asociácie sa mohla stať len taká univerzita či biznis škola, ktorá mala už zavedený vnútorný systém zabezpečenia a hodnotenia kvality, vysvetlil rektor.

Po dlhých prípravách dostala univerzita dátum termín návštevy akreditačnej komisie. Návšteva prebehla hybridným spôsobom, sčasti online aj prezenčne. "Dozvedeli sme sa, že máme skvelých študentov, máme skvelých absolventov, máme proste skvelých učiteľov a musíme v tomto procese pokračovať," povedal Daňo. "Získanie značky AACSB by mohlo byť signálom pre zamestnávateľov, že sú to naozaj kvalitní absolventi," myslí si rektor.

Klub prestížnych škôl

Daňo vysvetlil, že AACSB ako aliancia biznis škôl vznikala pred viac ako sto rokmi a zakladali ju americké vysoké školy. Patrila k nim napríklad aj Harvardova univerzita. Podľa rektora išlo o známe a prestížne školy. "V tomto našom regióne je pre nás cťou, že môžeme byť prvou takouto biznis školou, ktorá získala akreditáciu na území Slovenska, ale aj v rámci bývalého Československa," podotkol.

Najbližším partnerom Ekonomickej univerzity v Bratislave je Vysoká škola ekonomická v Prahe, ktorá je ďalšou školou z tohto regiónu, ktorá je zapojená do procesu AACSB, ktorý však ešte potrvá. Ekonomická škola sa zapojila skôr a svojho pražského partnera tak predbehla.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok