Nenávistné prejavy na sociálnych sieťach budú pod kontrolou. Polícia sa zameria aj na ne, tvrdí Hamran

TA3 TASR
30.11.2021 14:43

Policajný prezident hrozí vysokými pokutami pre spoluobčanov, ktorí nedodržiavajú protipandemické opatrenia. Za posledný týždeň polícia zaznamenala vyše 800 porušení pandemických opatrení, skontrolovala vyše 33-tisíc občanov. Špeciálna pracovná skupina pôsobiaca na Národnej kriminálnej agentúre monitoruje aj sociálne siete.

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii. Policajti sa podľa Hamrana v praxi stretávajú s mnohými občanmi, ktorí vítajú ich prítomnosť v uliciach. „Narážame však aj na úzku skupinu spoluobčanov, ktorí sa intenzívne domáhajú svojich práv, ale zabúdajú na svoje povinnosti,“ poznamenal. Deklaroval, že polícia pri udeľovaní sankcií prihliada na individuálne okolnosti a závažnosť priestupku. Pri arogancii, odmietaní či agresii je podľa Hamrana uplatnenie represívnych opatrení "namieste".

„Áno budeme pokutovať tých spoluobčanov, ktorí si z opatrení robia dobré ráno,“ upozornil. Policajný prezident dôveruje odborníkom a nemá najmenší dôvod ich spochybňovať.

Hamran spomenul štatistiky ohľadom kontrol a čísiel z posledného týždňa. „Za posledný týždeň 12-tisíc našich policajtov skontrolovalo 33-tisíc spoluobčanov a zistili sme cez osemsto protiprávnych konaní,“ skonštatoval. Najčastejšie malo ísť o porušenie zákazu vychádzania, porušenia zákazov otvorenia prevádzok, nenosenie rúška a porušenie lekárom stanovenej karantény.

Šéf polície poukázal napríklad na prevádzku, ktorá nerešpektovala opatrenia ani následné sankcie vrátane najvyššej pokuty 5000 eur. Prípad preto postúpili Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, kde hrozí obchodníkovi pokuta až do 20-tisíc eur a odňatie živnosti. Pre útok na infektológa Pavla Jarčušku čelia obvineniu z výtržníctva tri osoby.

V súvislosti s opatreniami, dochádza k veľmi častým atakom či už verbálnym alebo aj fyzickým voči zdravotníckemu personálu, zamestnancom Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a dokonca aj policajtom. V spojitosti s týmito útokmi policajný prezident oznámil vytvorenie špeciálnej pracovnej skupiny na Národnej kriminálnej agentúre, ktorá bude chrániť policajtov a všetky vyššie spomenuté skupiny.

„Táto skupina bude monitorovať najmä sociálne siete, bude sledovať nenávistné prejavy, bude najmä kontrolovať či tam dochádza k napĺňaniu niektorej skutkovej podstaty trestného činu. V prípade ak áno, bezodkladne budú stíhať tieto prejavy,“ poznamenal. Prezident podotkol, že niektorým prípadom sa už venujú, ale nechcel ich konkrétne menovať. „Cítia sa byť nedotknuteľní, pretože je to internetový priestor,“ uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok