ROZHOVOR: Vianoce? Zamestnanci majú stres, či neprídu o miesto, alebo či vôbec dostanú výplatu

TA3/mm
30.11.2021 15:00

Čo hovoria na podmienku Igora Matoviča znížiť DPH z jedla za cenu povinných polovičných porcií? Určite áno, hovorí Viliam Pavlovský, prezident Aliancie slovenskej gastronómie. A nevadí mu ani povinnosť ponúkať polovičné porcie. Horšie je to však podľa neho s Vianocami. Nie je na výplaty a ľudia sú nervózni.

Interiéry sú otvorené, kto obslúži hostí? Chýbajú kuchári aj čašníci
TASR/AP

Minister financií navrhuje znížiť daň z pridanej hodnoty jedla z 20 na 10 percent. Ako sa na toto opatrenie s nižšou DPH pozeráte? Pomohlo by gastru?

Od začiatku, ako sme začali bojovať za zníženú sadzbu DPH, sme hovorili, že je to ideálne pokovidové opatrenie a zároveň nevyhnutná systémová zmena, ktorá pomôže gastru sa znova postaviť na nohy a hlavne z dlhodobého hľadiska tento segment reštartovať. Ak sa to podarí presadiť, budeme to vnímať ako veľký úspech. Desaťpercentná daň je navyše niečo, čo funguje aj v okolitých krajinách. Budeme sa snažiť a robiť všetko preto, aby táto časť reformy bola platná čo najskôr, ideálne od začiatku roka 2022.

Tringelty by po schválení reformy mali byť povinné pre každého zákazníka vo výške deväť percent z nezdanenej ceny a išli by do mzdy zamestnancov.

Áno, uvažuje sa o 9 % hodnote tringeltu z ceny celej objednávky. Podobný trend funguje aj v zahraničí. Rozhodnutie, či tringelt dám alebo nie, bude ale stále na zákazníkovi. Vďaka tejto forme budú mať zamestnanci priznaný vyšší príjem. Gastro sektor dlhodobo patrí medzi odvetvia, kde sa v priemere zarába najmenej. Vyšší oficiálny príjem preto zamestnancom pomôže napríklad pri žiadosti o úvery alebo hypotéku.

Viete si predstaviť ako protislužbu to, čo požaduje Igor Matovič - ponúkať polovičné porcie jedál? Polovičná porcia za polovičnú cenu nedáva ekonomický zmysel, určite by bola drahšia. Je toto benefit alebo krčah vody zdarma?

Jeho požiadavky boli s nami komunikované, v podstate s nimi nemáme zásadné problémy, ale musíme o nich viesť podrobnejšie diskusie, aby dávali zmysel všetkým zúčastneným stranám. Nechceme, aby daňová reforma stála na týchto požiadavkách, pre nás je kľúčová 10 % DPH a toto sú podmienky, ktoré sa dajú splniť. Ak si dospelý hosť objedná polovičnú porciu, bežne sa účtuje 75 % ceny, dokonca to tak funguje aj v mojej prevádzke. Novinkou bude detské menu, ktoré sa rozšíri na ponuku celého menu. Už vopred vieme, že budú určené špecifické jedlá, z ktorých sa nedá urobiť polovica. Napríklad pizza alebo street-foodové jedlá ako hambureger alebo hot-dog. Otázkou je, či sa bude dať polovičná porcia uplatniť aj pri obedových menu, ktoré sa predávajú s nízkou maržou. Je tam veľký priestor na diskusiu. Ako však bolo povedané aj počas tlačovej konferencie, je to návrh, preto sa poďme o jeho konečnej podobe baviť a diskutovať.

Situácia v gastronómii je dlhodobo katastrofálna a kríza sa na nej prejavuje najhoršie. Teraz je tu tvrdý lockdown na celom Slovensku. Čo to pre vás po takom dlhom čase pandémie ešte znamená?

Tvrdý lockdown nastal pre gastro prevádzky dávno predtým, než ho vláda oficiálne vyhlásila. Lockdown do prevádzok totiž prišiel ruka v ruke s čiernou farbou covid automatu, preto s ním mnohé prevádzky bojujú už takmer dva mesiace. Práve preto opakovanie upozorňujeme na fakt, že už dávno mali byť spustené minimálne schémy pomoci z druhej vlny pandémie, ktoré by prevádzkam pomohli aspoň prežiť, keď už nie normálne podnikať.

Matovič navrhuje rekreačný a gastro bonus 500 eur pre ľudí nad 60 rokov, ktorí sa zaočkovali alebo zaočkujú od 1. júla do konca decembra tohto roku. Bonus sa bude dať preniesť na inú osobu. Uplatniť si ho môžu počas roka 2022. Čo čakať od tohto?

Minister financií predstavil minulý týždeň plán, ktorý by mal podľa jeho názoru podporiť nielen zaočkovanosť, ale aj gastro a ubytovacie zariadenia. Riešením je podľa neho 500-eurová poukážka. Takúto formu pomoci však nepovažujeme za adekvátnu, nerieši totiž aktuálnu situáciu, ktorá je mimoriadne kritická.

Pomoc vo forme poukážok nemožno prezentovať ako formu kompenzácie za tvrdé zákazy obmedzujúce podnikanie gastro prevádzok. O takejto forme pomoci sa môžeme baviť v čase, keď budú gastro prevádzky opäť otvorené a nie v čase okienkového predaja, kedy nie sme schopní ani zarobiť na výplaty zamestnancov. Aj na príklade poukážok vidíme, že štát prostriedky na kompenzácie má, navyše v absolútne dostatočnej miere. Gastro ich ale potrebuje pretaviť na formu rýchlej a adresnej pomoci, nie budúcej vidiny niečoho, čoho sa bez akútnej a masívnej pomoci 1/5 prevádzok vôbec nedožije.

Okrem toho si treba uvedomiť, že Slováci budú mať reálny problém uplatniť 500-eurové poukážky aj v prevádzkach, ktorým sa pandémiu podarí prežiť. Len druhá vlna vzala totiž Horeca sektoru 40-tisíc zamestnancov, pričom po 3. vlne bude problém s personálom v gastro sektore ešte väčší. Ak chce Igor Matovič gastru naozaj pomôcť, je nevyhnutné ho riadne odškodniť z prostriedkov, ktoré má jeho ministerstvo k dispozícií. Ešte stále totiž žiadna forma pomoci nefunguje, akurát politici o nej vo veľkom rozprávajú. Opakujeme, že potrebujeme minimálne kombináciu Pomoci ++, teda 100 % preplácanie miezd zamestnancov, preplácania nájomného a spustenie pomoci pre cestovný ruch z Ministerstva dopravy a výstavby. Ich okamžité spustenie a spätné vyplácanie je pre prežitie gastro sektora nevyhnutné.

Kľúčová bude pre váš sektor sezóna okolo Vianoc. To je za dverami. Ako sa na ňu pozeráte? Myslíte si, že časť ešte zachránite?

Sú to už druhé Vianoce po sebe, kedy nás okrem samotných existenčných problémov podnikateľov trápi aj to, že naši zamestnanci po druhýkrát zažívajú obrovský stres a neistotu nielen preto, či v tomto čase neprídu o prácu, ale aj preto, či vôbec dostanú výplatu, ktorú si zaslúžia. Výplatu im však nie sme schopní zaplatiť, pretože tržby sú skoro nulové. Ak gastro prišlo po druhej vlne o 40-tisíc ľudí, pýtame sa o koľko ich príde po tretej vlne a či vôbec po roku 2021 bude tento sektor existovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok