Výroba piva na vlastnú spotrebu bude oslobodená od dane, novelu schválili poslanci parlamentu

TA3 TASR
30.11.2021 12:20

Výroba piva na vlastnú spotrebu do množstva desať hektolitrov za 12 mesiacov bude oslobodená od spotrebnej dane. Vyplýva to z novely zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov, ktorú v utorok schválilo plénum Národnej rady SR.

pivo (TASR)
TASR

Novela zároveň upravuje aj podmienky prevádzkovania daňového skladu, ktorým je malý samostatný liehovar. Možnosť oslobodiť od spotrebnej dane pivo vyrábané súkromnými osobami a konzumované výrobcom, členmi jeho rodiny alebo jeho návštevami priznáva členským štátom legislatíva EÚ, Slovensko ju však doteraz nevyužívalo.

"Predložený návrh preto túto úpravu mení v prospech súkromných drobných výrobcov piva, z ktorých mnohí by výrobu piva radi vykonávali ako svoju voľnočasovú aktivitu a bráni im v tom ani nie tak finančná bariéra zdaňovania malého množstva piva, ktoré vyrobia, ako skôr nelegálny charakter prípadnej domáckej výroby podľa súčasných predpisov a mimoriadna administratívna náročnosť jeho prípadnej legalizácie," uviedli poslanci v predloženom návrhu.

Plénum schválilo aj pozmeňujúce návrhy poslankyne Jarmily Halgašovej, ktoré upravujú aj definíciu malého samostatného liehovaru, dopĺňa sa podmienka pri žiadateľovi o povolenie na výrobu liehu v malom samostatnom liehovare. Ďalej sa napríklad spresňuje vznik daňovej povinnosti, a to v prípade, ak súkromný výrobca piva vyrobí viac piva, ako ustanovuje zákon.

Návrh zákona tiež ustanovuje osobitné podmienky prevádzkovania daňového skladu, ktorým je malý samostatný liehovar. Ide najmä o podmienky a doklady vyžadované na jeho registráciu, evidencie, ktoré je jeho prevádzkovateľ povinný viesť, ako aj zábezpeku na daň, odňatie a zánik povolenia na prevádzkovanie malého samostatného liehovaru. Účinnosť zákona bola navrhnutá od 1. januára 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok