Podarená akcia. V Kolumbii zhabali počas medzinárodnej operácie vyše sto ton kokaínu

TA3 TASR
30.11.2021 06:49

Vojenské a policajné zložky z viac ako 40 krajín z Európy a Severnej, Strednej a Južnej Ameriky pri ôsmej fáze spoločnej operácie Orión zhabali 145,3 tony kokaínu.

Kolumbia drogy kokaín (SITA/AP)
SITA/AP

Podľa agentúry Reuters to v noci na utorok oznámilo kolumbijské námorníctvo. Ide o vôbec najväčšie množstvo kokaínu, ktoré zhabali v rámci tejto medzinárodnej námornej operácie proti obchodovaniu s drogami.

Počas akcie, ktorá prebiehala od októbra do novembra, bolo zadržaných približne 575 ľudí rôznej štátnej príslušnosti. Zaistených bolo aj 49 plavidiel, ako aj šesť ponoriek a tri lietadlá, uviedlo námorníctvo. Pri operácii sa zhabalo aj 66 ton marihuany.

Od spustenia operácie Orión v roku 2018 bolo podľa kolumbijského námorníctva skonfiškovaných viac ako 545 ton kokaínu a 224 ton marihuany. Na ôsmej fáze operácie Orión sa okrem iných krajín podieľali aj Argentína, Belize, Francúzsko a Surinam.

Napriek boju proti drogám v uplynulých desaťročiach je Kolumbia naďalej najväčším svetovým producentom kokaínu. Krajina čelí stupňujúcemu tlaku zo strany Spojených štátov, ktoré chcú, aby obmedzila pestovanie koky. Tá je základnou zložkou pri výrobe kokaínu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok