Prieskum ukázal, komu Slováci dôverujú. Lokálni politici dopadli lepšie ako vláda i parlament

TA3 TASR
29.11.2021 14:20

Dôvera Slovákov voči vláde a Národnej rade SR je nižšia než voči primátorom, starostom a poslancom mestských a obecných zastupiteľstiev. Zatiaľ čo vláde aktuálne dôveruje len necelá štvrtina populácie a národnej rade 27 percent obyvateľov, pri lokálnych politikoch je to až 58 percent.

Voľby 2023: Politické strany dostali svoje čísla. Pozrite si, aké má váš favorit
ta3/David Duducz (upravené)

Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý realizovala agentúra Focus pre organizáciu Transparency International Slovensko v druhej polovici novembra na vzorke 1005 respondentov. Transparency International Slovensko o tom informuje na sociálnej sieti.

Výrazne vyššiu dôveru ako vláda a parlament požívajú v priemere aj predsedovia samosprávnych krajov (43 percent) a krajskí poslanci (41 percent). Prezidentke SR Zuzane Čaputovej rozhodne alebo skôr dôveruje necelých 52 percent opýtaných.

Pri všetkých siedmich volených inštitúciách deklarovali vyššiu mieru dôvery ženy a vysokoškolsky vzdelaní ľudia a až na komunálnu úroveň aj ľudia s vyššími príjmami. "V prípade prezidentky je rozdiel medzi pohlaviami najmarkantnejší - dôveruje jej 57 percent žien a 45 percent mužov," priblížilo Transparency International Slovensko. Naopak, nižšiu dôveru k inštitúciám pociťujú občania maďarskej národnosti. Z hľadiska volebných preferencií predovšetkým voliči hnutia Republika, ĽSNS a nevoliči.

Na komunálnej úrovni ľudia v priemere viac veria starostom a poslancom malých dedín ako primátorom a poslancom veľkých a anonymnejších miest. Najhoršie z tohto porovnania vychádzajú primátori Bratislavy a Košíc, ktorým v priemere dôveruje len necelých 44 percent obyvateľov týchto miest. "Aj takáto miera dôvery je však stále podstatne vyššia ako v prípade vlády či parlamentu," doplnila organizácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok