Košická nemocnica hospitalizovala dvoch pacientov intoxikovaných ivermektínom. Lekári varujú pred jeho užívaním

TA3 TASR
29.11.2021 13:17

V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura za ostatný mesiac hospitalizovali dvoch pacientov intoxikovaných ivermektínom. V prípade jedného pacienta ide o život ohrozujúci stav s poruchou vedomia a ďalšími závažnými neurologickými príznakmi.

Informovala o tom v pondelok hovorkyňa Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Monika Krišková. "U uvedených pacientov sme zaznamenali viac ako 1000-násobné prekročenie koncentrácie tohto lieku v krvi," uviedol primár Kliniky pracovného lekárstva a klinickej toxikológie Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Marek Varga.

Lekári nemocnice neodporúčajú užívanie ivermektínu. "Neodporúčam užívanie akéhokoľvek lieku bez odporúčania a kontroly lekára," konštatoval primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Martin Novotný. 

"V prípade ivermektínu máme na trhu aj veterinárne prípravky rôznej sily a spôsobu užívania. V praxi sme zaznamenali užívanie kvapiek na vonkajšie použitie na liečbu operencov, ktoré pacienti užívali perorálne. O konských pastách ani nehovoriac. Na základe laického užívania môže veľmi rýchlo dôjsť k predávkovaniu ivermektínom," upozornil Novotný. 

Okrem poškodenia pečene má užívanie ivermektínu aj závažné neurologické účinky. "Príznaky majú rôzny stupeň závažnosti, od únavy cez ľahšiu malátnosť až po agresivitu a poruchy vedomia," konštatoval toxikológ Varga.

Odborníci z košickej nemocnice zdôrazňujú, že ivermektín nie je liekom na ochorenie Covid-19. "Nie je a nebude. Žiadne odborné štúdie to nepotvrdili. Pôvodné indície, že by mohol byť nápomocný, boli vyvrátené. Potvrdzuje to aj naša prax, ktorá ukazuje, že opakovane prijímame na hospitalizáciu pacientov, ktorí užívali ivermektín a nezriedka skončili na umelej pľúcnej ventilácii. Aj u nášho ivermektínom intoxikovaného pacienta došlo k rozvoju vážneho covidového zápalu pľúc, ktorý si sám osebe vyžaduje hospitalizáciu. Takto sme museli pacienta hospitalizovať pre intoxikáciu," dodal infektológ Novotný.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok