Pandémia sa vyčerpá a zastaví, myslí si český riaditeľ zdravotníckeho ústavu

TA3 TASR
29.11.2021 10:32

Pandémia ochorenia Covid-19 postupuje podľa najrizikovejšieho scenára, vrchol by mohla dosiahnuť v decembri. Pre český denník Právo to v pondelok potvrdil riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislav Dušek.

Platnosť niektorých testov by sa v ČR mohla skrátiť na deň. Meniť chcú aj karanténu
TASR/AP

"Šírenie epidémie stále sleduje najrizikovejší variant nášho scenára... Trikrát by som podčiarkol, že nemá cenu sledovať nové denné nárasty pozitívnych. Nie je to relevantný údaj, súvisí to s logistikou testovania, výkyvy robí napríklad testovanie v školách," odpovedal Dušek na margo rekordných čísiel z minulého týždňa.

Podľa šéfa ústavu by sa mal skôr sledovať "sedemdňový profil, ktorý jednoznačne zodpovedá reprodukčnému číslu 1,3". To ukazuje, koľko ďalších ľudí nakazí v priemere jeden infikovaný. Dôležitá je podľa neho aj relatívna pozitivita testov a priemerný denný počet nakazených rizikových pacientov.

Domnieva sa, že epidémia sa určite "vyčerpá a zastaví", avšak presne odhadnúť, kedy sa tak stane, nie je podľa neho možné. "Celkom určite bude ďalších sedem až desať dní v populácii oscilovať. V decembri zrejme dosiahne vrchol, ale aj tak sa potom jej brzdná dráha ešte prejaví v nemocniciach," skonštatoval Dušek s tým, že nárast nakazených bude pokračovať aj nasledujúce dni.

Pripomenul, že aj Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb odhaduje, že v Európe by sa epidémia mala začať lámať až v polovici decembra. Dušek pripustil, že prírastky na jednotkách intenzívnej starostlivosti v Česku rastú zatiaľ menším tempom než vlani. V súvislosti s tým však dodal, že pokiaľ by nebola väčšina populácie zaočkovaná, nemocnice sú už dnes "úplne zahltené".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok