Podľa Juhoafrickej lekárky variant omikron zatiaľ sprevádzajú mierne príznaky

TA3 TASR
28.11.2021 23:45

Juhoafrická lekárka Angelique Coetzeeová, ktorá ako jedna z prvých rozpoznala, že sa na svete objavil nový koronavírusový variant omikron, v nedeľu povedala, že nákazu ním zatiaľ sprevádzajú len mierne príznaky, pričom infikovaní sa môžu zotavovať v domácej liečbe.

ľudia rúško 1140 px (TASR/AP (ilu))
TASR/AP (ilu)

Coetzeeová, ktorá je tiež šéfkou juhoafrickej lekárskej asociácie, agentúre Reuters povedala, že 18. novembra zaregistrovala na svojej klinike siedmich nakazených pacientov, ktorí mali odlišné, hoci "veľmi mierne", príznaky v porovnaní s ľuďmi infikovanými dominantným koronavírusovým variantom delta.

Nový variant, ktorý neskôr Svetová zdravotnícka organizácia označila ako omikron, detegoval a jeho výskyt ako prvý 25. novembra oznámil juhoafrický Národný inštitút pre infekčné choroby (NICD). Zistil ho vo vzorkách nakazených získaných 14. - 16. novembra, približuje Reuters.

Coetzeeová teraz uviedla, že na jej kliniku prišiel 18. novembra pacient, ktorý už dva dni vykazoval "veľkú únavu" a bolela ho hlava aj celé telo. To lekárka označila za bežné symptómy počiatočného štádia vírusovej infekcie. Uviedla však, že sa pacienta rozhodla otestovať na covid. Výsledok tohto testu bol pozitívny a rovnaký ho mali aj zvyšní členovia pacientovej rodiny.

Lekárka dodala, že v ten istý deň prišlo do nemocnice viacero pacientov s podobnými príznakmi, a vtedy si uvedomila, že "sa niečo deje". O pacientoch upovedomila NICD. Coetzeeová ďalej uviedla, že väčšina z nakazených omikronom má len "veľmi mierne príznaky" a je ich možné "liečiť doma". Lekárka priblížila, že na rozdiel od infikovaných variantom delta, pri pacientoch s omikronom dosiaľ nezaznamenali stratu čuchu či chuti a výrazne im neklesli ani hladiny kyslíka v krvi.

Nákazu novým variantom zároveň dosiaľ lekárka zaznamenala len u ľudí vo veku do 40 rokov, pričom takmer polovica z príznakových infikovaných, ktorých liečila, nebola zaočkovaná. Nakazení omikronom sa podľa jej slov najčastejšie sťažovali na "silnú únavu" trvajúcu jeden až dva dni a tiež na bolesti hlavy aj celého tela.

Nový variant omikron po prvý raz hlásili tento týždeň z Juhoafrickej republiky. Odvtedy ho zaznamenali aj v ďalších krajinách v južnej časti Afriky, v Hongkongu, Izraeli, v Belgicku, Nemecku či Taliansku. Väčšina štátov Európy pre obavy z rozšírenia tohto variantu zakázala lety z JAR a ďalších krajín južnej Afriky. Odborníci po celom svete zatiaľ vyhodnocujú riziká spojené s omikronom, ktorý disponuje mimoriadne veľkým počtom mutácií. Niektoré indície naznačujú, že by mohol byť infekčnejší než predchádzajúce varianty. WHO ho zaradila medzi koronavírusové varianty, ktoré vyvolávajú znepokojenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok