Pre variant omikron sa neodporúča Slovákom cestovať do krajín južnej Afriky

TA3 TASR
27.11.2021 19:31

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR neodporúča Slovákom cestovať do regiónu južnej Afriky. Dôvodom je novoobjavený variant nového koronavírusu omikron. Úrad verejného zdravotníctva SR vyzýva ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili potencionálne rizikové krajiny v súvislosti s novoobjaveným variantom nového koronavírusu omikron, aby sa urýchlene nahlásili na e-mailovú adresu omikron@uvzsr.sk.

"Je potrebné uviesť meno, priezvisko, telefónne číslo a okres, v ktorom sa osoba aktuálne zdržuje. Kontaktuje vás príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a určí ďalší postup," informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Medzi potenciálne rizikovými krajinami je Juhoafrická republika, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini (bývalé Svazijsko), Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong či Seychely. Osobám, ktoré za posledných 14 dní navštívili tieto krajiny, ako aj členom ich spoločnej domácnosti ÚVZ dôrazne odporúča, aby minimalizovali kontakty na minimum, a to bez ohľadu na svoj očkovací status. 

"Prispôsobujeme aj organizáciu sekvenovania vzoriek a rozširujeme kapacity tak, aby všetky pozitívne vzorky od ľudí, ktorí prišli z uvedených krajín, boli sekvenované prioritne," doplnila Račková.

Odporúčanie necestovať sa týka Juhoafrickej republiky, Botswany, Namíbie, Lesotha, Eswatini (bývalé Svazijsko), Mozambiku a Zimbabwe. "Letecké spojenie z/do regiónu je výrazne obmedzené," pripomína ministerstvo. 

Občanom SR zároveň odporúča využiť službu registrácie pred cestou do zahraničia. V prípade, ak sa Slováci ocitnú v núdzi, rezort diplomacie odporúča kontaktovať pohotovostnú linku Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Pretórii alebo diplomatickej služby MZVEZ SR v Bratislave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok