Veria, že opatrenia zaberú. V Tatrách začali so zasnežovaním aj napriek núdzovému stavu

TA3 TASR
27.11.2021 11:38

Tento týždeň začali vo Vysokých Tatrách so zasnežovaním zjazdoviek, a to aj napriek vyhlásenému núdzovému stavu. „Zasnežuje sa na Štrbskom Plese zjazdovka Interski a začíname aj zhora od Soliska – podľa toho, ako vychádza v ústrety počasie s teplotami,“ uviedol hovorca prevádzkovateľa lyžiarskych stredísk Marián Galajda.

snežné delo zasnežovanie zjazdovka lyžovanie lyžovačka ilu (SITA)
SITA

V Tatranskej Lomnici začali so zasnežovaním od stanice Štart smerom hore, keď to umožnia podmienky, budú pokračovať aj nižšie, smerom k nástupnému bodu do strediska. „Chceme vysnežiť prioritne jednu základnú líniu v stredisku, ktorá umožní lyžovačku,“ doplnil Galajda. Počas víkendu hlásia pre oblasť Vysokých Tatier inverzné počasie, takže zasnežovanie pre zvýšené teploty cez deň dočasne zastavili. Od pondelka 29. novembra však podľa vedúceho strediska na Štrbskom Plese Petra Tomka budú pokračovať.

Pre vyhlásenie núdzového stavu boli vo Vysokých Tatrách nútení zastaviť prevádzku lanoviek, gastro i hotelových prevádzok a zatvorili sa aj brány najväčšej atrakcie Tatranského ľadového dómu. „Podmienky na lyžovačku definuje COVID automat, to znamená určuje v akom režime môžeme prevádzkovať lanovky kabínkové alebo sedačkové. Pri kabínkach je ešte aj obmedzenie kapacity. Aj v najprísnejšej čiernej fáze by tak lyžovačka mala byť možná,“ dodal Galajda s tým, že bezpečnú prevádzku sú pripravení obnoviť hneď, ako to bude možné.

Technickým snehom zasnežujú nielen zjazdovky, ale aj bežecké trate na Štrbskom Plese. Tatranci veria, že súčasné opatrenia zaberú, budú môcť spustiť zimnú sezónu a prvých hostí privítať už na Vianoce. „Tešíme sa, že sa začalo zasnežovať, vo veľkom sú prípravy týkajúce sa skibusu, takže stále veríme a pracujeme naplno,“ uzatvára riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Rusnáková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok