Bojový plán do sviatkov: Takto budete mať rýchlo, ale dokonale upratanú domácnosť

TA3/zm
27.11.2021 10:00

Vianoce sú tu ani nie o mesiac a vy už teraz vidíte, že vám celá domácnosť padá na hlavu, a že nemáte šancu upratať ju dokonale do sviatkov? Nezúfajte, s našim bojovým plánom to hravo zvládnete.

Bojový plán do sviatkov: Takto budete mať rýchlo, ale dokonale upratanú domácnosť
Pexels/cottonbro

Stačí poznať pár trikov, ako si zjednodušiť upratovanie pred sviatkami, a pár dní pred Štedrým dňom už budete mať vyložené nohy. Znie to ako ilúzia? S nami sa vám to podarí, chce to len dobrý plán.

Postupujte po miestnostiach

Je jedno, či chodíte do práce a máte na upratovanie čas len cez víkendy, alebo byužijete aktuálny homeoffice aj na to, aby ste si začali pomaly, postupne chystať domácnosť pred sviatkami. V každom prípade platí pravidlo, že by ste mali postupovať po miestnostiach.

Zvyčajne sme zvyknuté umyť dlážku v celom byte alebo dome. Rovnako postupujeme pri vysávaní, utieraní prachu a podobne. Skrátka chodíme s daným čistiacim prípravkom alebo pomôckou z jednej izby do druhej. To je však veľká chyba. Keď chcete urobiť generálne upratovanie, mali by ste sa zamerať vždy len na jednu miestnosť, ktorú vyglancujete dôkladne a pár dní pred sviatkami ju postačí už len prebehnúť vysávačom a prachovkou.

Určite si teda konkrétne dni, v ktoré sa budete venovať jednej izbe po druhej. Plánujte vopred podľa toho, akú veľkú plochu sa chystáte upratovať. Odtiahnite dôležitý nábytok, aby ste utreli či povysávali prach aj za ním. Pretrite všetky dvierka skriniek a komôd, čo bežne nerobievate.

Predvianočné upratovanie Pexels/cottonbro

Okná sú samostatná kapitola

Pred Vianocami chce mať väčšina gazdiniek umyté aj okná. V tomto prípade môžete a nemusíte dodržiavať pravidlo postupovania po miestnostiach. Pri oknách je dôležitejšie niečo iné. V prvom rade, pustite sa do nich, keď je teplota nad nulou, aby vám voda na sklenených tabuliach nezamŕzala. V prípade zím z posledných rokov to však nebude problém.   

Druhá zásada je, že by ste v rovnakom čase mali zvesiť záclony a závesy, aby nič umývaniu okien nebránilo. V takom prípade ich rovno hoďte do práčky a kým sa program prania skončí, budete mať okná aj rámy určite umyté.

Ak vo vašej domácnosti nechýba vysávač na okná, budete to mať oveľa rýchlejšie, no rámy musíte aj tak pretrieť ručne. Ale šikovného robota môžete použiť aj na ostatné hladké povrchy v domácnosti, takže sa vám oplatí zobrať ho do ruky a naštartovať.  

Čalúnený nábytok

Nie v každej domácnosti sa nachádza aj tepovač a nie každý rozpočet si môže dovoliť pozvať k sebe odborníka, aby vyčistil každý čalúnený nábytok v byte. Existuje však jedno pomerne lacné riešenie, a to je prenájom tepovacieho vysávača, ktorý vás vyjde rádovo okolo  desať eur. V daný deň sa pustite preto do hromadného upratovania týchto typov nábytkov. Okrem sedačky máte možno v domácnosti tapacírované jedálenské stoličky, tepovačom prebehnite aj koberce a ak vás ostáva čas a energia môžete vyčistiť i matrace. Nezdá sa to, ale v každom príbytku sa vecí na tepovanie nájde viac než dosť.

Možno vám príde tento krok zbytočný, ale keď uvidíte tmavú vodu, ktorú budete vylievať, pochopíte, že aspoň raz do roka by ste tepovať mali. Keď už nie kvôli očividnej špine, tak kvôli zdraviu. V textíliách, ktoré bežne neperiete, sa totiž nachádza množstvo baktérii, okom neviditeľných roztočov a odumretej kože... Skrátka, nič také, čo by ste v dome chceli mať.

Ocot, citrón či sóda

Nepochybujeme o tom, že máte doma arzenál čistiacich prípravkov, ale niekedy stačí zobrať si na pomoc ocot a citrón. Najmä pri predvianočnom upratovaní ich oceníte, pretože vďaka nim dokážete vyčistiť prakticky čokoľvek a nemusíte striedať jeden prípravok za druhým.

Ocot vás zbaví rôznych zápachov  v domácností, usadenín, ale dodá lesk aj dreveným povrchom. S citrónom zas upracete takmer celú kuchyňu či kúpeľňu.  

Obyčajná jedlá sóda dokáže tiež zázraky pri čistení, stačí poznať zopár trikov. Tieto tri ingrediencie bežne nájdete takmer v každej domácnosti a okrem toho, že sú oveľa šetrnejšie k životnému prostrediu ako čistiace prostriedky, nezaťažia ani vašu peňaženku.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok